Seizoen 2023 / 2024

Voordat u zich voor evenementen kunt aanmelden, moet u zich éénmalig registreren.

Bent u al geregistreerd? Dan kunt u hier inloggen.

Bibliodrama, verhalen in beweging. Spelend luisteren naar Bijbelverhalen.

Bibliodrama is een methode om je eigen levensverhaal en het bijbelverhaal aan elkaar te spiegelen. We luisteren naar een bijbelgedeelte en zetten het verhaal interactief en spelenderwijs in beweging. We kiezen een rol en door inleving, uitbeelding, dialoog en uitwisseling maken we een verbinding tussen de personen in het verhaal en onze eigen levenservaringen.

Bibliodrama is meer dan het naspelen van een verhaal. Het gaat om de wisselwerking tussen de tekst en de eigen situatie en context. Een nagesprek is altijd onderdeel van de avond. Zo wil bibliodrama op creatieve en speelse wijze bijdragen aan zingeving en geloof in het persoonlijke leven en in de bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

U kunt alle avonden meedoen, maar ook één of een paar avonden uitkiezen.

ds Marcel Wielhouwer is predikant, en geestelijk verzorger bij Opella.

 

Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Wanneer : Donderdag 21 september
Code : D004
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Datum(s) : Donderdag 21 september
Aanvangstijd : 19.45 uur inloop, start om 20.00 uur tot 21.45 uur
Plaats : De Ontmoetingskerk, Zuilestein 1, 6714 CA Ede
Kosten : deelname is gratis
Contactpersoon : marcelwielhouwer@kpnmail.nl , tel.nr 0654633456
Extra info 1 : Makkelijk zittende kleding is aan te raden.
Extra info 2 : U kunt zich opgeven voor 1 van de avonden óf voor meerdere avonden. Zie daarvoor het verdere programma van Bespreek het Samen

Fascinerende films: Women Talking

De vierde speelfilm van Sarah Polley als regisseur draait, zoals de titel al doet vermoeden, om een groep vrouwen die iets te bespreken heeft. In 2010 proberen de vrouwen van een gesloten geloofsgemeenschap de realiteit te verzoenen met hun geloof. De vrouwen hebben een beslissing te nemen en twee dagen de tijd om tot een oordeel te komen. Er hangt veel af van hun beslissing. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en het boek van Miriam Toews.

Uitvoering : Arjen Mol
Wanneer : zondag 24 september 2023
Code : B005
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Arjen Mol
Leiding : Arjen Mol
Datum(s) : zondag 24 september 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : 12,50 Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/women-talking-143323

Duurzame kleding

Vind je duurzaamheid belangrijk voor je kledingkast? Naast een korte introductie op textiel en duurzaamheid, gaan we in gesprek over je eigen beelden hierbij en wat jij nodig hebt om tot meer duurzaam textiel gebruik te komen.

Volgt

Uitvoering : Siet Sijtsema
Wanneer : Donderdag 28 september
Code : A008
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Siet Sijtsema
Datum(s) : Donderdag 28 september
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet Mol

Confirmatie en 'belijdenis doen'

A.d.h.v. het verhaal over de blinde in Johannes 9 bespreekt liturg Klaas Touwen de tradities van vormsel (katholiek), confirmatie (luthers) en ‘belijdenis doen’ (19e-eeuwse hervormde uitvinding). Bevestigt de belijder zijn/haar doop? Of wordt de belijder bevestigd en gesterkt?

Uitvoering : ds. Klaas Touwen
Wanneer : Donderdag 28 september 2023
Code : B009
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : ds. Klaas Touwen
Datum(s) : Donderdag 28 september 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse kerk, Maanderweg 27, Ede
Contactpersoon : Gerda van de Haar (gerdavandehaar@gmail.com)
Extra info 1 : Achtergronden die je niet wilt missen

Fotoclub Bespreek het Samen

Elke maand foto-opdracht. Wat fotografeer jij dan en waarom? Het hoeft geen perfect plaatje te zijn, het gaat om het onderwerp. Dit samen met elkaar delen daagt uit, verbindt en laat je nadenken over wat je ziet.

Op zondag 1 oktober verzorgt Gert Kamphuis (fotograaf) een introductie over fotografie als creatief proces, over verbeelding en schoonheid. Ook geef hij een paar adviezen over fototechniek.

Ook willen we onze ervaring met fotografie samen delen.

Iedere maand vanaf oktober maken we één foto bij een thema. Een korte geschreven toelichting van maximaal 3 regels is leuk, maar is zeker niet nodig.

De ingestuurde foto’s worden verzameld en je krijgt elke maand het verslag hiervan. We delen op deze manier elkaars kijk op het thema en doen ideeën op hoe je foto’s kunt maken. Iedereen mag meedoen. Je kan foto’s maken met je mobiel of met een spiegelreflexcamera > het mag allemaal. En lukt het een keertje niet om een foto te maken, geen probleem. Maar je zult merken, je gaat anders tegen dingen kijken en wordt opmerkzamer naar je omgeving.

Ons lijkt het mooi om aan het einde van het seizoen de foto's te exposeren in 1 of meerdere kerken, voor wie dat wil....

Fotograferen kan heel goed alleen, maar samen op pad gaan is natuurlijk ook heel leuk. Zoek een maatje als je samen wilt optrekken. We kunnen ook nog een middag afspreken om samen erop uit te gaan.

Doe mee en geniet met ons samen!

Gert, Marjan en Mariëlle.

Uitvoering : Gert Kamphuis, Marjan Adams en Mariëlle Tempelman
Wanneer : zondag 1 oktober 2023 startbijeenkomst, daarna elke maand 1 foto-opdracht
Code : A010
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Gert Kamphuis, Marjan Adams en Mariëlle Tempelman
Datum(s) : zondag 1 oktober 2023 startbijeenkomst, daarna elke maand 1 foto-opdracht
Aanvangstijd : 14:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Kerk in een geseculariseerde eeuw

‘Het wordt allemaal minder’ – met kerk en kerkgang, met positie en invloed van de kerk: de kerk krimpt. Op allerlei manieren en op allerlei plaatsen wordt er van alles verzonnen, over het nu ‘verder moet’. In de Generale Synode, binnen de Dienstenorganisatie (van de PKN), lokaal, in dorpen en steden.

Slankere structuren,  minder bestuur, nadenken over ‘bestuurskracht’, de ambten, en -het ei van Columbus? – aandacht voor de jeugd. Pioniersplekken, huisgemeenten, andere mogelijkheden – tot zelfs, tot voor kort ondenkbaar, witte plekken op de kaart van Nederland: daar is geen kerkelijke gemeente meer. Nota’s en notities buitelen over elkaar.

De Amerikaanse praktisch-theoloog Andrew Root (Luther Seminary, St. Paul MN, USA) werpt een heel anderen verrassend licht op de problemen:  Zijn inzet: de kerk gaat niet ten onder door gebrek aan ‘middelen’ (geld, mensen, krimp), maar door veronachtzaming van de ‘bronnen’. Daarbij is ze onredelijk geobsedeerd door ‘de jeugd’. Hij pleit voor kerk die de bronnen leest en daaruit leeft: geen activistische, maar een (ver)wachtende kerk. Daarbij ontdekt hij onvermoede kanten én de inspirerende inzet van Karl Barth.

Twee boeken zijn mijn leidraad: Faith formation in a secular age. Responding to the Church’s obsession with youthfulness. En ‘ Churches and the crisis of decline’. - een hoopvolle ecclesiologie in een geseculariseerde eeuw.   Beide besproken als ‘hoopvolle’ aanzetten!

ds. Gerben H. Westra, emerituspredikant in de PKN, Taborkerk

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : Woensdag 4 en 11 oktober 2023
Code : C011
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : Woensdag 4 en 11 oktober 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Heiligen

Op 4 oktober, de dag waarop we de “heilige Franciscus” gedenken, willen wij u uitnodigen voor een excursie naar de geschiedenis, wording en betekenis van “heiligen”

Ooit, tijdens een rondgang met kinderen door een kerk werden zij opmerkzaam gemaakt op enkele prachtige gebrandschilderde ramen. Op die ramen waren afbeeldingen te zien van allerlei ‘heiligen’ uit de traditie van de kerk. Op de vraag aan hen wie dit zouden zijn, gaf één van de kinderen een raak antwoord: “heiligen, dat zijn mensen waar het licht doorheen schijnt!” Op 4 oktober, waarop we de “heilige Franciscus” gedenken, en die de meeste mensen kennen als verbonden met  “Werelddierendag, willen wij u uitnodigen voor een excursie naar de geschiedenis, wording en betekenis van “heiligen” voor mensen vandaag. En hoe verhouden zij zich tot de Heilige bij uitstek die zich niet laat inpassen in ons menselijke werkelijkheid. En wat reikt de Bijbel ons hierover aan?

 

Uitvoering : em. past werker Hans Lucassen
Wanneer : woensdag 4 oktober 2023
Code : B012
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : em. past werker Hans Lucassen
Leiding : Toos Ettema
Datum(s) : woensdag 4 oktober 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Franciscuszaal bij de Antoniuskerk / ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum
Contactpersoon : Toos Ettema

Concert kamerkoor en projectorkest

het kleinkoor en het projectorkest van Bespreek het Samen geven een dubbel concert met als thema:

Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Wanneer : Zaterdag 7 oktober 2023
Code : E014
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Datum(s) : Zaterdag 7 oktober 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : collecte bij de uitgang
Uitvoeringsdatum 1 : zaterdag 7 oktober 2023
Contactpersoon : Arjen Threels

Maanwandelingen - een vierluik

Elk van de wandelingen in dit vierluik zal in het teken staan van één van de vier fasen van de maancyclus, die ook gekoppeld kunnen worden aan de seizoenen: tijdens de wandeling staan we regelmatig stil voor een oefening, een overdenking of een gesprek.

De maan heeft al sinds mensenheugenis een bepaalde aantrekkingskracht gehad. Letterlijk – kijk maar naar de invloed van de maan op het getij. Maar ook op spiritueel niveau. Ongeveer elke 29 dagen doorloopt de maan haar cyclus van de onzichtbare, donkere maan, naar volle maan als zij zich volledig aan ons toont, tot weer de afnemende maan. Er zijn daarin vier hoofdfasen te onderscheiden: donkere maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier.

Met deze vier maanfasen gaan we op pad in de natuur. In ieder seizoen staat één fase centraal. Het zijn géén gewone wandelingen! Ik vertel u meer over de rol van de maan door de geschiedenis heen. Ik neem u mee in de thematiek van de betreffende maanfase. Vervolgens koppel ik deze thematiek aan ons eigen leven. Hoe kunnen wij ons eigen licht volledig laten stralen (volle maan)? Welke intenties willen we zetten voor de komende periode (donkere maan)? En welke stappen zijn hiervoor nodig (eerste kwartier)? Welke zaken die ons niet meer dienen mogen we loslaten en wat kunnen we oogsten in ons eigen leven (laatste kwartier)? We staan regelmatig stil voor een oefening of een overdenking en u zult inspirerende vragen meekrijgen om met elkaar over in gesprek te gaan. 

de andere data zijn:

13 januari 14:00 uur (donkere maan)

16 maart 14:00 uur (eerste kwartier)

25 mei 14:00 uur (volle maan)

De wandelingen zijn los te volgen, maar ik raad aan om de gehele cyclus van vier keer aanwezig te zijn om zo het cirkeltje rond te kunnen maken. 

Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Wanneer : zaterdag 7 oktober 2023
Code : E015
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Datum(s) : zaterdag 7 oktober 2023
Aanvangstijd : 14.00 uur
Plaats : Start vanuit Pannekoekenrestaurant Kernhem, Kernhemseweg 3 - 6718 Ede
Kosten : € 9,- per wandeling
Contactpersoon : Harry Kroon en Agnes Pels
Geannuleerd

God 9.0 – De spirituele groeikansen van het christendom

De ontwikkelingspsychologie beschrijft de fasen waarin ons menselijk bewustzijn zich ontwikkelt: van zuigeling tot rijpe volwassenheid. Als het goed is ontwikkelt ons geloof en ons Godsbeeld mee. Daarover gaat dit boek. ds. Piet van Veldhuizen, die dit boek in het Nederlands heeft vertaald, zal op deze avond vertellen wat het boek voor hemzelf betekent, en daarbij ook in kort bestek schetsen wat er in het boek staat.

Dit boek stelt je in staat om

Op een heel nieuwe manier over God te spreken.

Het christendom integraal te benaderen.

Het onderscheid te zien tussen “purperen”, “blauwe” en “groene” Godsbeelden.

Verrassende antwoorden te vinden op allerlei vragen rond kerk en samenleving.

Inzicht te krijgen in het doel van je eigen spirituelereis.

Het verschil te leren zien tussen mystiek, meditatie, contemplatie en verlichting.

Met een zelftest uit te vinden in welke fase je eigen bewustzijn zich inmiddels bevindt.  

Uitvoering : Ds. P.van Veldhuizen
Wanneer : Dinsdag 10 oktober 2023
Code : D016
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ds. P.van Veldhuizen
Leiding : Ds. P.van Veldhuizen
Datum(s) : Dinsdag 10 oktober 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, 6713 PT Ede
Kosten : geen
Contactpersoon : Johan Walsweer

Wat is waarheid

Willem Jan Ausma, strafpleiter van het jaar in 2007, heeft het na 25 jaar over een andere boeg gegooid. Hij veranderde van keiharde strafrechtadvocaat in een coach die liever aanstuurt op verzoening en vergeving en beschreef dit in zijn boek 'Wat is Waarheid'.

Willem Jan Ausma richt zich met name op het strafrecht. Hij verstaat de kunst van het voeren van een pakkend pleidooi en heeft in menig spraakmakende zaak de rechters ervan kunnen overtuigen dat het wel eens anders kan zijn dan de visie van het openbaar ministerie. Willem Jan heeft het na 25 jaar over een andere boeg gegooid. Dit proces heeft hij in zijn boek 'Wat is Waarheid' beschreven. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces. Dat is wat anders dan het recht om ermee weg te komen. Als het bewijs evident is, leidt zwijgen of tegen beter weten in ontkennen in de regel tot hoge straffen. Hij vertelt niet langer volkomen ongeloofwaardige verhalen in de rechtszaal. In dergelijke zaken bieden procesafspraken, mediation en spijtbetuigingen meer soelaas. Naast zijn werk als advocaat is Willem Jan docent en begeleidt hij zowel professionals als oud cliënten bij het oplossen van problemen en het creëren van een mooier leven. Hij is oprichter van het platform LovedIn waarvan het motto is LuL oftewel Leef uit Liefde.

Bekijk hier een interview met Willem Jan: https://youtu.be/t8_bb6ia_CU

 

Uitvoering : Willem Jan Ausma
Wanneer : Donderdag 12 oktober 2023
Code : A017
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Willem Jan Ausma
Datum(s) : Donderdag 12 oktober 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet Mol

Vind je eigen zin! (70+)

Verdiepende, creatieve workshops over de zin van het leven Na het grote succes van vorig jaar gaat de voorstelling De zin van het leven dit najaar in reprise. In 8 voorstellingen door het hele land gaan Wishful Singing en Fokke Obbema op zoek naar antwoorden op de vraag ‘Wat is de zin van het leven?’. Vorig jaar bleek dat de voorstelling bij veel bezoekers nog lang naklinkt: ze hebben intensieve gesprekken met hun naasten, schrijven gedichten of maken een schilderij dat voor hen raakt aan het thema.

In Ede, Haarlem en Amersfoort biedt Wishful Singing dit najaar daarom een verdiepend aanbod van creatieve workshops aan, speciaal gericht op mensen van 70 jaar en ouder. In deze workshops belichten we het onderwerp vanuit verschillende (kunst-)disciplines.

In iedere stad bieden we een serie van 3 workshops aan, in elke stad in een eigen vorm. Daarnaast is een bezoek aan de voorstelling De zin van het leven bij de prijs inbegrepen in de bijbehorende stad inbegrepen.

De planning voor de workshopreeks in Ede is als volgt:

  1. Donderdag 5 oktober 14:00-15:30 – Scheppen Een creatieve workshop met theateroefeningen, schrijfopdrachten en creatieve verwerking van het materiaal. Door Saskia Mees (theatermaker en regisseur van ‘De zin van het leven’)
  2.  Donderdag 12 oktober – Bezoek aan de voorstelling
  3.  Donderdag 26 oktober 14:00-15:30 – Reflectie Reflectie en discussie aan de hand van een aantal thema’s uit de voorstelling. Door Maria Goetze (zangeres in Wishful Singing en geestelijk verzorger in opleiding)
  4.  Donderdag 2 november 14:00-15:30 – Zingen In deze workshop ervaar je de kracht van zingen en hoe je dit in je dagelijks leven kunt inzetten. Zingen geeft zin! (Zangervaring niet vereist) Door een zangdocent van Wishful Singing

LET OP: Deze workshopreeks bestaat uit drie workshops op drie data

Zou je graag deel willen nemen aan de workshopreeks, maar heb je door omstandigheden niet de ruimte om het te bekostigen? Stuur een mailtje naar info@wishfulsinging.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Uitvoering : WISHFUL SINGING & FOKKE OBBEMA
Wanneer : concert donderdag 12 oktober
Code : E
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : WISHFUL SINGING & FOKKE OBBEMA
Leiding : Cultura
Datum(s) : concert donderdag 12 oktober
Aanvangstijd : 20:15 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : Normaal € 28,50 CJP € 25,50 Student € 10,00 Serie € 23,50
Uitvoeringsdatum 1 : 12 oktober 2023
Uitvoeringsdatum 2 : Donderdag 5 oktober 14:00-15:30 – Scheppen
Uitvoeringsdatum 3 : Donderdag 26 oktober 14:00-15:30 – Reflectie
Repetitiedatum(s) : Donderdag 2 november 14:00-15:30 – Zingen
Contactpersoon : Cultura
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/wishful-singing-fokke-obbema-127952

Fascinerende films: De Man uit Rome

De sceptische onderzoekspriester Filippo (37) komt in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Vastbesloten om het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt en zich vastklampt aan hun wonder.

De sceptische onderzoekspriester Filippo (37) komt in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Vastbesloten om het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt en zich vastklampt aan hun wonder. Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse (19) die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen. De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden die eerder o.a. met In Blue drie Gouden Kalveren won en met De Nieuwe Wereld een International Emmy Award.

 

Uitvoering : Gert Kamphuis
Wanneer : zondag 22 oktober 2023
Code : D019
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Gert Kamphuis
Leiding : Gert Kamphuis
Datum(s) : zondag 22 oktober 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : 12,50 Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/de-man-uit-rome-143434

Schrijfworkshop: Luisteren naar je pen

Luisteren naar je pen is eenvoudiger dan je denkt Jannie van Maldegem begeleidt je om: "De juiste toon te vinden, alles is goed, je luistert met een open hart, zonder oordeel naar wat er in je opkomt. Dat is het, alles mag er zijn".

Uitvoering : Jannie van Maldegem
Wanneer : woensdag 25 oktober 2023
Code : A018
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Jannie van Maldegem
Datum(s) : woensdag 25 oktober 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Kapel Antoniuskerk, Stationsstraat 112, 6711 PZ Ede
Contactpersoon : Anneke Otten 06 24761257

De dood van God

De poëzie van Fernando Pessoa, de dood van God en Wessel ten Boom. Deze avond staat in het teken van de poëzie van Fernando Pessoa (1888-1935), een Portugees dichter die in Nederland tamelijk populair is. Zijn werk heeft een sterke spirituele trek.

De mens is een zoekend, verbrokkeld en volgens Pessoa ook in hoge mate mislukt wezen, dat toch blijft hunkeren naar liefde en waarheid. Zijn poëzie is onthutsend en ontroerend. Pessoa wordt door de theoloog Wessel ten Boom (1959-2021) behandeld in zijn postuum verschenen boek “Dichters bij de dood van God” (Boekscout, 2023.) Ten Boom was een creatief en erudiet, zelfstandig predikant en theoloog. Hij onderzoekt in dit boek hoe Pessoa en andere dichters de culturele “dood van God” (=het verdwijnen van het Godsgeloof in Europa) hebben verwerkt. Bij Pessoa kunnen we onder meer lezen hoe de dood van God ook leidt tot de dood van de mens. Willem Maarten Dekker zal het werk van Pessoa bespreken en Ten Booms verwerking daarin betrekken. Ook zullen we enkele gedichten van Pessoa nauwkeuriger bekijken. Ook voor mensen die normaal gesproken niet zo met poëzie bezig zijn belooft het een inspirerende en leerzame avond te worden.

Willem Maarten Dekker (1976) is theoloog, gemeentepredikant (PKN) en schrijver. Hij promoveerde in 2008 op de studie “De relationaliteit van God. Onafhankelijkheid en relatie in de godsleer van Francesco Turrettini en Eberhard Jüngel”. Hij publiceerde daarna nog meerdere boeken, als laatste “Domweg gelukkig. Een theologische en filosofische verkenning over het streven naar geluk” (derde druk 2021).

Uitvoering : dr. Willem Maarten Dekker
Wanneer : Woensdag 25 oktober 2023
Code : C020
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Willem Maarten Dekker
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : Woensdag 25 oktober 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

VerpleegThuis

Naar aanleiding van het grote succes van zijn boek, VerpleegThuis, waarmee hij op 1 debuteerde in de bestsellerlijst en er ruim 50.000 verkocht in de eerste drie weken, breidt Teun Toebes zijn missie uit naar de theaters van Nederland. Teun is 22, kerngezond en woont samen met mensen met dementie op de gesloten afdeling van een verpleeghuis, waarom?

Als afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie weet hij dat het leven een nachtmerrie kan zijn als het hoofd en lichaam vergeten contact te maken. Daarom wil Teun juist nu ervaren hoe het is om een oudere te zijn in een verpleeghuis. Om dit doel te bereiken gaat hij ver, heel ver. Meer dan een jaar geleden besloot hij zich permanent te vestigen op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht.

In het verpleeghuis krijgt hij antwoorden op vragen zoals "Hoe je onderdeel kan uitmaken van elkaars wereld met dementie?" en "hoe wil hij later zelf zijn leven inrichten als het zover is?quot;. Zoals Teun het zelf zegt: “Nu is het een verpleeghuis maar we moeten het een verpleegTHUISmaken”.

In het verlengde van zijn boek zal Teun alle bezoekers op een aangrijpende en ontwapende manier een nieuw mensbeeld schetsen van mensen met dementie. Als je anders gaat kijken zal niks meer hetzelfde zijn. Mensen met dementie blijven namelijk net als jij en ik, mens voor altijd! #HumanForever. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes zal hij de toeschouwers op een bevlogen meenemen in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen. De show zal interactief zijn omdat het grote doel is dat de mensen geholpen moeten worden bij het ‘Nieuwe Denken’, dit zal vanzelfsprekend tot mooie, verrassende en hilarische gesprekken leiden. De grote ‘Waarom’ vraag maakt bestaande situaties ineens heel anders…VerpleegThuis ‘Live’ is niet alleen de meest ontwapenende show die je gaat zien, het is een ‘lifechanger’; de kans dat de show over jouw toekomst gaat is één op vijf.

Volop genieten

Een kaartje is inclusief garderobe, een kopje koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling én een drankje in de pauze of na afloop.

Uitvoering : Teun Toebes, verpleegkundige geriatrie, schrijver
Wanneer : Vrijdag 27 oktober 2023
Code : A021
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Teun Toebes, verpleegkundige geriatrie, schrijver
Leiding : Teun Toebes
Datum(s) : Vrijdag 27 oktober 2023
Aanvangstijd : 20:15 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : Normaal € 25,25; CJP € 22,25; < 25 jaar € 10 een week voorafgaand aan de voorstelling
Contactpersoon : Johan Walsweer
Extra info 1 : De kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via Cultura, of via de link.
Extra info 2 : U kunt zich voor deze voorstelling niet aanmelden via de website van Bespreek het Samen
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/teun-toebes-134408#

Lieddag met liederen van Huub Oosterhuis

Op deze dag studeren we liederen van Huub Oosterhuis in, die we eind van de middag zingen in een vesper.

Uitvoering : Myra van der Jagt
Wanneer : zaterdag 28 oktober 2023
Code : E022
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt
Datum(s) : zaterdag 28 oktober 2023
Aanvangstijd : 10.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : € 10,00 inclusief bladmuziek
Uitvoeringsdatum 1 : zaterdag 28 oktober 2023
Contactpersoon : Arjen Threels

Vesper met liederen van Huub Oosterhuis

Vesper viering waarin diverse liederen van Huub Oosterhuis worden gezongen

Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : zaterdag 28 oktober 2023
Code : E023
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : zaterdag 28 oktober 2023
Aanvangstijd : 17.00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Arjen Threels en Mariëlle Tempelman
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang

Essentiële oliën in de Bijbel

Er komen op veel plekken in de Bijbel oliën voor. Waar worden deze voor gebruikt? Kunnen we deze nu nog steeds in zetten? Hoe kunnen we dit voor ons eigen welzijn gebruiken? Samen gaan we op onderzoek uit.

Er komen op veel plekken in de Bijbel oliën voor.

Waar worden deze voor gebruikt? Kunnen we deze nu nog steeds in zetten? Hoe kunnen we dit voor ons eigen welzijn gebruiken?

Samen gaan we op onderzoek uit.

Uitvoering : Minke van der Eijk
Wanneer : Dinsdag 31 oktober 2023
Code : E024
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Minke van der Eijk
Datum(s) : Dinsdag 31 oktober 2023
Aanvangstijd : 20:00 tot ongeveer 21:15 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Rian & Yeb Seffinga

Bach cantate: BWV 115: Mache dich, mein Geist, bereit

We studeren dit jaar de cantate 'Mache dich, mein Geist, bereit' BWV 115 van Bach in. Deze cantate wordt in 2 vesper diensten ten gehore gebracht.

Cantate 115 behoort tot Bachs tweede Leipziger jaargang en is dus een 'koraalcantate'. Ze werd geschreven voor 4 november 1724, de tweeëntwintigste zondag na Trinitatis; het kerkelijk jaar loopt ten einde, Allerzielen en Allerheiligen zijn voorbij, de kerk bereidt zich voor op de laatste dingen, wanneer, zoals de slotregels van het koraal grimmig aankondigen, Gott wird richten und die Welt vernichten.

De evangelielezing voor deze zondag is uit Matteüs 18, de verzen 23-35, de gelijkenis van de ondankbare knecht die, nadat hem zelf grote schulden zijn kwijtgescholden, op zijn beurt meedogenloos optreedt tegen een collega van wie hij nog iets te goed heeft, en daarvoor ter verantwoording wordt geroepen. Mache dich, mein Geist bereit concentreert zich op het moment dat onverwachts de afrekening kan plaatsvinden: zorg dat je morele huishouding op orde is, waak (delen (2) en (3)) en bid (delen (4) en (5)), thema's die ook in twee andere novembercantates terugkomen: Wachet auf (BWV 140) en Wachet, betet (BWV 70).

 

Uitvoering : Myra van der Jagt
Wanneer : iedere dinsdag vanaf 31 oktober van 19.30 - 21.30 uur
Code : E025
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 31 oktober van 19.30 - 21.30 uur
Aanvangstijd : 19.30
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : €15,00
Uitvoeringsdatum 1 : zaterdag 25 november 2023 om 16.30 uur in de Oude kerk
Uitvoeringsdatum 2 : zondag 3 december 2023 om 19.00 uur in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 31 oktober 2023
Contactpersoon : Arjen Threels

Engelen in de kunst

Ben Piepers houdt een voordracht over Engelen. Engelen spreken tot de verbeelding, lichten iets op van wat verborgen is, het mysterie, het onzegbare…. We bekijken zowel Engelen uit Bijbelse verhalen als modern vormgegeven Engelen.

Uitvoering : Ben Piepers
Wanneer : woensdag 1 november 2023
Code : E026
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Ben Piepers
Datum(s) : woensdag 1 november 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Franciscuszaal Antoniuskerk, Stationsstraat 112, 6711 PZ Ede
Contactpersoon : Anneke Otten 06 24761257

Praat over het klimaat

Graag gaat Lisette Klok, klimaatonderzoeker, samen met de aanwezigen in gesprek over het klimaat.

Als klimaatonderzoeker zou ik graag samen met de aanwezigen in gesprek willen gaan over het klimaat. Dat is eigenlijk geen leuk onderwerp meer, gezien de noodsituatie. De meeste mensen kennen ondertussen de belangrijkste feiten, maar meningen verschillen over wie wat moet doen en in welk tempo. Bij het gebrek aan actie op het gebied van klimaatverandering, zijn er steeds meer mensen die zich zorgen maken, zich angstig voelen of depressief zijn. Tijdens deze avond wil ik hierover mijn kennis, ervaringen en gevoelens delen. Na een korte presentatie over wat vanuit de wetenschap bekend is over het veranderende klimaat, de gevolgen hiervan en welke maatregelen nodig zijn wil ik graag aandacht geven aan wat dit met ons doet en welke klimaatacties wij zelf zouden kunnen ondernemen.

Uitvoering : dr. Lisette Klok
Wanneer : 2 november 2023
Code : A027
Categorie : Samenleving
Uitvoering : dr. Lisette Klok
Datum(s) : 2 november 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Arjen Threels
Volgeboekt

Bezoek Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een een eigen rondleiding.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie. Eén 'bunker' (stenen gevangenis) uit de oorlog staat er nog, evenals één wachttoren. Een aantal andere overblijfselen zoals de kampklok, enkele monumenten en reconstructies zijn hier nadien geplaatst. Aan de overkant van de weg is de schietbaan gelegen waar veel executies plaatsvonden en die door gevangenen gegraven is. Aan het eind staat daar nu het standbeeld 'De stenen man'.

Het programma bestaat uit een eigen rondleiding op maat.

Uitvoering : Ds. O. Doorn e.a. vrijwilligers van Kamp Amersfoort
Wanneer : Zondag 5 november 2023
Code : D028
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Ds. O. Doorn e.a. vrijwilligers van Kamp Amersfoort
Datum(s) : Zondag 5 november 2023
Aanvangstijd : 14:15 uur
Plaats : Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman,Jellie Wilgenburg & Rian Seffinga

Het einde der tijden…....

Het einde der tijden? De klimaatcrisis, de energiecrisis en de Oekraïnecrisis - het begrip apocalyptiek in het spoor van Miskotte en Keller.

We willen deze avond na-denken en doorpraten over het bijbelboek Openbaringen. En dat in het licht van onze tijd. We beleven immers volgens kenners, aan het begin van dit derde millennium, diverse crises tegelijk. 

We leven in apocalyptische tijden!

Geregeld zijn er - of het nu gaat om de toekomst van de aarde, van de techniek of van de mensheid - verwijzingen naar het allerlaatste boek van de bijbel. Wat is hiervan wél en niet te zeggen?nbsp;

Wat zegt bijvoorbeeld de hedendaagse Amerikaanse theoloog Catharine Keller erover, nu ze voor de tweede keer een boek over dat lastige laatste bijbelboek schreef?

En wat heeft de Amsterdamse hervormde dominee K.H. Miskotte erover te zeggen? Onlangs werd zijn studie over de Apocalyps van Johannes, die hij in de moeilijke jaren 1943-1944 hield voor buitenkerkelijken, opnieuw uitgegeven. Wat kunnen we van hem leren en vasthouden, voor vandaag en morgen?nbsp;

Na een inleiding gaan we graag nader met elkaar in gesprek. Aan de hand van een enkel citaat, en vragen.

Bronnen:

dr. K.H. Miskotte; Verzameld werk 15 - Hoofdsom der historie en andere teksten uit de oorlogsjaren

Catherine Keller; Facing Apocalypse, Climate, Democracy and Other Last Chanches

Inleider: dr. Peter Verbaan (Systematisch theoloog en predikant van de Nieuwe Kerk te Ede)

Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Wanneer : 8 november 2023
Code : C029
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : 8 november 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : de Rank, zijzaal Nieuwe Kerk

Voorstelling: Geloof en een hoop zonnepanelen

Op vrijdag 10 november om 20.00 uur spelen verhalenverteller Kees Posthumus en multimuzikant Henk van Glabbeek hun voorstelling ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’

In een afwisselende, vrolijke voorstelling wordt met tal van verhalen en liedjes de schepping gevierd, zorgen over de schepping gedeeld en onderzocht hoe wij ons kunnen inzetten voor een duurzame toekomst. Er klinken nieuwe scheppingsverhalen en een groen-gelovige meezinger, er wordt live gekookt en er is eco-fitness. Henk van Glabbeek omlijst dit alles met meditatieve oosterse muziek.

Geloofsgemeenschappen zijn zich terdege bewust van de gevaren die de klimaatcrisis voor de aarde en haar bewoners met zich meebrengt. Ook De Schakel is aangesloten bij Groene Kerken in Nederland en heeft een werkgroep Duurzaamheid. Er komen in Nederland steeds meer groene synagogen, kerken en moskeeën. Wie gelooft dat de schepping een geschenk van God is, is geroepen daar goed voor te zorgen.

 

Kees Posthumus (verhalenverteller en kerkjournalist) schreef het boek ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’ in opdracht van GroeneKerken, waar tegen de vierhonderd kerken bij zijn aangesloten. Met onder andere interviews met Groene Kerken uit verschillende geloofstradities en enthousiaste pleitbezorgers van duurzaamheid. Het is een gevarieerd boek, met naast interviews verdiepende artikelen, reportages, vegetarische recepten, liturgische teksten en cartoons. Henk van Glabbeek bespeelt diverse oosterse instrumenten, zoals tar, ney en duduk.

Uitvoering : Kees Posthumus en Henk Glabeek
Wanneer : vrijdag 10 november 2023
Code : E030
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Kees Posthumus en Henk Glabeek
Datum(s) : vrijdag 10 november 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Open Hof Ede
Kosten : Er staat een mandje bij de uitgang
Contactpersoon : Wouter Helmich en Mariëlle Tempelman
Volgeboekt

Workshop 'ik adem, dus ik ben'

Er is een enorme behoefte een plek te vinden voor stilte. Elise Lengkeek neemt je mee op ontdekkingsreis waar je die plek eenvoudig kunt vinden. Ervaar zelf hoeveel ruimte Gods adem jou geeft door op een andere manier te leren bidden dan je vertrouwd is.

VOOR WIE?

Voor iedere Godzoeker die verlangt naar verstilling, eenvoud en nieuwe energie

WAT?

Waarvoor kom JIJ iedere dag je bed uit? Passie voor je werk, je studie, je grote liefde of de reis van je leven? Of vooral uit plichtsgevoel? Leer opnieuw ademen en ontdek hoe uniek jij bent. Ervaar zelf hoeveel ruimte Gods adem ook in jouw leven kan scheppen door op een andere manier te leren bidden dan je vertrouwd is. Ervaar nieuwe ruimte en vrijheid voor datgene waarin juist JIJ het verschil kan maken.

HOE?

Door Gods goedheid en liefde in te ademen op de scharnieren van de dag. Elk moment van de dag mogen beginnen met een schone lei, een frisse blik. Ervaar hoe het is om Gods kracht uit te ademen bij alles wat je doet. Ervaar hoe het is om zo te mogen leven in vrijheid, herschapen tot jezelf.

WAT HEB JE DAARVOOR NODIG?

Allereerst: nieuwsgierige aandacht. Tijdens de workshop leer ik je hoe je op een unieke manier op adem komt en ga je aan de slag met het boek Mijn getijdengebed. Ik, Elise G. Lengkeek, auteur van Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag begeleidt je bij het verkennen van deze vorm van opnieuw leren ademhalen en persoonlijk bidden.

WAT LEVERT HET JE OP?

Hoe het is om heel dicht bij God te mogen zijn en hoe dat jouw dag en nacht zegent? In je eigen stilteruimte? Precies zoals je NU bent en hoe je je NU voelt – gespannen, verwachtingsvol, met stress, met onmacht en pijn, met successen en verlangens, met al je vragen en frustraties.Verken via het spoor van eeuwenoude gebeden EN het woordenloze gebed een nieuwe ervaring van zijn bij God en jezelf.

BOEK

Bij deze workshop ontvangt u het bijbehorende boek "Mijn getijden gebed".

Uitvoering : Elise Lengkeek
Wanneer : Maandag 13 november 2023
Code : D031
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Elise Lengkeek
Datum(s) : Maandag 13 november 2023
Aanvangstijd : 19:30 - 21:30 uur
Plaats : De Open Hof
Kosten : € 15,00 per deelnemer voor workshop & boek
Contactpersoon : Rian & Yeb Seffinga

Het onderricht van Mozes en het onderricht van de kerk

Het onderricht van Mozes en het onderricht van de kerk wordt belicht aan de hand van het werk van Katherine Sonderegger, priester van de Episcopale Kerk.

Katherine Sonderegger doceert aan het Virginia Theological Seminary. Zij behoort tot de eerste generatie gewijde vrouwelijke priesters van de Episcopale Kerk. Zij promoveerde op het theologisch spreken over Israël, en hecht dan ook grote waarde aan het ‘Oude Testament’. Momenteel werkt zij aan een meerdelige Systematische Theologie, waarin zij uitgaat van de boeken van Mozes, niet om die te ‘verchristelijken’, maar om daar God te ontmoeten. In deel I (2015) gaat het over de éne God en komt het boek Numeri aan de orde, waarin een krijgsman-God in de woestijn vecht met zijn volk in een gezamenlijke zoektocht naar de vrijheid. En in deel II (2020) gaat het over het innerlijk leven van God, aan de hand van het boek Leviticus, dat laat zien ‘wat van God uitgaat’, al draagt dat nog niet (met de Geloofsbelijdenis van Athanasius) de namen van de Zoon en de Geest. ‘Een vuur ging uit van de Ene en het verteerde het brandoffer op het altaar…’ (Lev. 9:23).

Leiding: Prof. Dr. Rinse Reeling Brouwer

Uitvoering : Prof. Dr. Rinse Reeling Brouwer
Wanneer : Woensdag 15 en 22 november 2023
Code : C032
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : Prof. Dr. Rinse Reeling Brouwer
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : Woensdag 15 en 22 november 2023
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Bibliodrama, verhalen in beweging. Spelend luisteren naar Bijbelverhalen.

Bibliodrama is een methode om je eigen levensverhaal en het bijbelverhaal aan elkaar te spiegelen. We luisteren naar een bijbelgedeelte en zetten het verhaal interactief en spelenderwijs in beweging. We kiezen een rol en door inleving, uitbeelding, dialoog en uitwisseling maken we een verbinding tussen de personen in het verhaal en onze eigen levenservaringen.

Bibliodrama is meer dan het naspelen van een verhaal. Het gaat om de wisselwerking tussen de tekst en de eigen situatie en context. Een nagesprek is altijd onderdeel van de avond. Zo wil bibliodrama op creatieve en speelse wijze bijdragen aan zingeving en geloof in het persoonlijke leven en in de bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

U kunt alle avonden meedoen, maar ook één of een paar avonden uitkiezen.

ds Marcel Wielhouwer is predikant, en geestelijk verzorger bij Opella.

 

Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Wanneer : donderdag 16 november 2023
Code : D034
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Datum(s) : donderdag 16 november 2023
Aanvangstijd : 19.45 uur inloop, start om 20.00 uur tot 21.45 uur
Plaats : De Ontmoetingskerk,Zuilestein 1, 6714 CA Ede
Kosten : deelname is gratis
Contactpersoon : marcelwielhouwer@kpnmail.nl , tel.nr 0654633456
Extra info 1 : Makkelijk zittende kleding is aan te raden.
Extra info 2 : U kunt zich opgeven voor 1 van de avonden óf voor meerdere avonden. Zie daarvoor het verdere programma van Bespreek het Samen

Lezing: Bach in Weimar

We nemen een kijkje in het turbulente hofleven van Weimar en we verdiepen ons in de cantate Komm de süsse Todesstunde (BWV 161). Een cantate die past rond Allerzielen en het eind van het kerkelijk jaar.

Van 1708 tot 1717 was Bach als organist, violist en later als concertmeester verbonden aan het hof van Weimar. Het waren jaren waarin hij muzikaal tot volle wasdom kwam wat onder meer resulteerde in een groot aantal orgelcomposities. Ook zijn er een twintigtal cantates uit deze tijd bewaard gebleven die stuk voor stuk uitmunten in religieuze diepgang, intimitiet en kwaliteit. Veel cantates hebben de dood (en het uitzien naar het paradijs) als onderwerp. In de lezing (met beeld en geluidsfragmenten) laat Wim Faas u kennis maken een jong volwassen Bach die open staat voor invloeden uit Frankrijk en Italië. We nemen een kijkje in het turbulente hofleven van Weimar en we verdiepen ons in de cantate Komm de süsse Todesstunde (BWV 161). Een cantate die past rond Allerzielen en het eind van het kerkelijk jaar. 

Wim Faas is een groot liefhebber van Bach en schrijft sinds zijn fietstocht naar Rome in 2009 een weblog over deze componist. Hij laat zijn passie voor Bach graag horen in lezingen en toelichtingen op het werk van deze grote componist.

Uitvoering : Wim Faas
Wanneer : donderdag 16 november
Code : E033
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Wim Faas
Datum(s) : donderdag 16 november
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Arjen Mol

Fascinerende films: The Father

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los. Olivia Colman, als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Film won een Oscar voor beste acteur en beste scenario.

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. Zijn verbluffende acteerprestatie leverde Hopkins zijn tweede Oscar voor Beste Acteur op. Florian Zeller won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.

Uitvoering : Anneloes Fickweiler
Wanneer : Zondag 19 november 2023
Code : A035
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Anneloes Fickweiler
Leiding : Anneloes Fickweiler
Datum(s) : Zondag 19 november 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : Normaal € 12,50 Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/the-father-143435

Strijd tussen stad en platteland?

Hoe gaan we om met de kloof tussen stad en platteland of landbouw en natuur? Is die er eigenlijk wel? Deze avond een voorbeeld dat landbouw en natuur samen kunnen gaan.

Wat is er aan de hand in Nederland, is er een kloof tussen stad en platteland, tussen natuur en landbouw? Als je het nieuws hoort lijkt de kloof er te zijn, maar er zijn ook vormen van samenwerking.

In het gebied tussen Wageningen en Ede werken boeren en natuurbeschermers samen in de Binnenveldse Hooilanden. Een soepel doorlopen proces met landbouw en natuur aan tafel heeft geleid tot een blijvende samenwerking tussen boeren (Cooperatie Binnenveldse Hooilanden) en natuurbeschermers (Mooi Binnenveld).

Op deze avond hoor je het verhaal van beide kanten. Reijer Jochemsen is agrariër in het Binnenveld en Rob Janmaat vertegenwoordigt Mooi Binnenveld.

Uitvoering : Reijer Jochemsen en Rob Janmaat
Wanneer : Donderdag 23 november 2023
Code : A036
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Reijer Jochemsen en Rob Janmaat
Datum(s) : Donderdag 23 november 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Janet Mol

Vesper Bach cantate BWV 115: Mache dich, mein Geist, bereit

Het projectkoor en orkest heeft dit jaar de cantate 'Mache dich, mein Geist, bereit' BWV 115 van Bach ingestudeerd. Deze cantate wordt in 2 vesper diensten ten gehore gebracht. Van harte welkom!

Uitvoering : Projectkoor olv Myra vd Jagt
Wanneer : zaterdag 25 november 2023 om 16:30 uur
Code : B037
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Projectkoor olv Myra vd Jagt
Datum(s) : zaterdag 25 november 2023 om 16:30 uur
Aanvangstijd : 16:30 uur
Plaats : Oude Kerk
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang

Van kribbe tot kersstal

Bij gelegenheid van het feit dat Franciscus van Assisi 800 jaar geleden de eerste levende kerststal maakte.

Leo Fijen zal zijn laatste boek genaamd van Donker naar licht met ons bespreken.

In het voorwoord omschrijft hij het als volgt:

Franciscus van Assisi had 800 jaar geleden in de verste verte niet kunnen vermoeden dat zijn droom van een levende kerststal zo de wereld zou veroveren. Van het Sint Pietersplein in Rome tot de Sint Jan in Den Bosch, van de levende kerststal in Venray tot verlichte stallen in tuinen van Baarn, van de kleinste en mooiste uitvoeringen door heel Liempde heen tot een lichtjestocht door Amersfoort, van een levende kerststal rond Maria in Renkum tot een herderstocht op Driekoningen in Breda. En dit begon allemaal met dat visioen van Franciscus van Assisi om het grote wonder van God die mens wordt tastbaar te maken voor het Italiaanse dorp waar hij december 1223 verbleef, Greccio. Zo concreet mogelijk, met een os en een ezel, met stro en een kribbe, met fakkels in de nacht om Christus geboren te laten worden in het hart van dorpelingen. Want die vroegen zich steeds vaker af waarom God zo afwezig was in hun leven. Het antwoord van Franciscus is een kerststal die 800 jaar later alleen maar meer urgent is geworden.

Dit gebedenboek is bedoeld om iedere christen en elke zoeker een hart onder de riem te steken. Het licht van het kind in de kribbe is er voor iedereen, wie je ook bent in het leven, hoe het je ook vergaat in deze crisis. gebeden rond de kerststal van donker naar licht. Daarom heb ik vrouwen en mannen, katholieken en protestanten, monniken en vrouwelijke religieuzen, theologen en bisschoppen gevraagd wie hun favoriete figuur in de kerststal is en waarom zij daar zelf vanuit hun plek in het leven voor kiezen. En telkens met een gebed erbij. Want bidden helpt om vanuit het perspectief van de verschillende figuren in de kerststal naar de kribbe te kijken, letterlijk van het donker naar het licht. Ik wens en bid iedere lezer toe een goede Advent, een Zalig Kerstmis en een gezegende weg van het donker naar het licht, ook in het nieuwe jaar. Leo Fijen

Uitvoering : Leo Fijen
Wanneer : Woensdag 29 november 2023
Code : B038
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Leo Fijen
Datum(s) : Woensdag 29 november 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Vesper Bach cantate BWV 115: 'Mache dich, mein Geist, bereit'

Het projectkoor en orkest heeft dit jaar de cantate 'Mache dich, mein Geist, bereit' BWV 115 van Bach ingestudeerd. Deze cantate wordt in 2 vesper diensten ten gehore gebracht. Van harte welkom!

Uitvoering : Projectkoor olv Myra vd Jagt
Wanneer : Zondag 3 december 2023 om 19:00 uur
Code : B039
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Projectkoor olv Myra vd Jagt
Datum(s) : Zondag 3 december 2023 om 19:00 uur
Aanvangstijd : 19:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang

De Kerstroos - verhaal van Selma Lagerlof

De legende van de kerstroos van Selma Lagerlof is een verhaal met toverachtige beelden die het luisteren ernaar tot een genot maken: spannend, dramatisch en hoopvol tegelijk. Het is een van de mooiste kerstverhalen uit de wereldliteratuur over licht en duisternis, goed en kwaad, (ver)oordelen en mededogen. Verhalenverteller Manjo Joosten en cellist Ephraim IJzerlooi brengen dit prachtige kerstverhaal voor u tot leven.

De legende van de Kerstroos

Deze beroemde legende zal verteld worden door verteller en voordrachtskunstenaar Manjo Joosten. Voorafgaand aan het verhaal zal Ephraïm IJzerlooij een cello-stuk ten gehore brengen en hij zal daarna het verhaal muzikaal omlijsten met improvisaties en eigen composities.

Zij hebben dit verhaal in het voorgaande seizoen ook in de kersttijd in Ede ten gehore gebracht en het was zo'n bijzondere avond dat we hen graag opnieuw vragen.

-

De legende van de kerstroos van Selma Lagerlöf is een verhaal met toverachtige beelden die het luisteren ernaar tot een genot maken: spannend, dramatisch en hoopvol tegelijk. Het is een van de mooiste kerstverhalen uit de wereldliteratuur over licht en duisternis, goed en kwaad, (ver)oordelen en mededogen. Een roversmoeder en haar kinderen trekken brutaal door het land en bedelen om voedsel. Op een dag dringt ze ongevraagd de prachtige kloostertuin binnen van abt Johannes. Wanneer ze hem vertelt dat zijn tuin niet te vergelijken is met schoonheid waarin het Goïngerbos zich in de kerstnacht tooit, wil abt Johannes dat bos met eigen ogen aanschouwen en begeeft hij zich op kerstavond, gevaren trotserend, op weg… Ephraim van IJzerlooij Ephraïm van IJzerlooij is cellist, componist, toegewijd kamermusicus en dichter. www.ephraimvanijzerlooij.nl Manjo Joosten Manjo Joosten is verhalenverteller en voordrachtskunstenaar www.manjojoosten.nl
Uitvoering : Manjo Joosten (verteller) en Ephraïm Ijzerlooier (cellist)
Wanneer : Zaterdagavond 16 december 2023
Code : E040
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Manjo Joosten (verteller) en Ephraïm Ijzerlooier (cellist)
Datum(s) : Zaterdagavond 16 december 2023
Aanvangstijd : 19.30 uur, de deur gaat om 19.15 uur open.
Plaats : Emmaüs kerk
Kosten : vrijwillige bijdrage - er zal na afloop een collecte plaatsvinden
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler
Extra info 1 : Kopje koffie of thee voor aanvang van de voorstelling

Festival of Lessons and Carols

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt. Het Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer zingt carols, ook samen met ons.

Festival of Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en koormuziek. Deze dienst is met medewerking van het Wagenings Torenkamerkoor olv Elly Meijer.

Het thema is: De lijn van de lezingen en de gedichten is afgestemd op advent: vanuit de beloften in het Oude Testament naar de vervulling in het Nieuwe Testament.

De muziek van het koor is zeer afwisselend - zoals u van het Torenkamerkoor mag verwachten. Enerzijds zijn er mooie bewerkingen van klassieke Engelse kerstliederen. Anderzijds zijn er ook sfeervolle stukken van bijvoorbeeld de componist Jenkins, Forrest of Pärt. 

Van harte welkom!

Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Wanneer : Zondag 17 december 2023
Code : E041
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Torenkamerkoor uit Wageningen olv Elly Meijer & ds. Agnès Gilles
Leiding : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Zondag 17 december 2023
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang

Fascinerende film: Till

Till is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mamie Till Mobley's langdurige zoektocht naar gerechtigheid voor haar veertienjarige zoon, Emmett Till, die in 1955 op brute wijze gelyncht werd tijdens een familiebezoek in Mississippi. Mamies onaflaatbare strijd laat zien hoe de kracht van een moeder een beweging op gang zette, die de hele wereld schokte.

Uitvoering : Gert Kamphuis
Wanneer : 17 december 2023
Code : A042
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Gert Kamphuis
Leiding : Gert Kamphuis
Datum(s) : 17 december 2023
Aanvangstijd : 14:00 uur
Plaats : Cultura Ede - Molenstraat 45 - 6711 AW EDE
Kosten : 12,50 Euro. Kaarten inclusief een drankje, te bestellen via Cultura.
Contactpersoon : Johan Walsweer
Website : https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/till-143439

Workshop Bijbels koken

Samen koken en samen proeven hoe goed de bijbel smaakt. We maken een vijfgangenmenu uit het kookboek van Han Wilmink, 's lands bekendste kookdominee.

Met elkaar gaan we op culinair avontuur. Samen koken, samen proeven hoe goed de bijbel smaakt. Deze keer rond Driekoningen. Met elkaar gaan we koken uit het kookboek van Han Wilmink. Hij is 's lands bekendste kookdominee.

Uitvoering : Janet Mol, Bea Hugo, Jeny Davelaar
Wanneer : maandag 8 januari
Code : B043
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : Janet Mol, Bea Hugo, Jeny Davelaar
Datum(s) : maandag 8 januari
Aanvangstijd : 17:00 uur
Plaats : Meet-inn Ede
Kosten : €12,- p.p.
Contactpersoon : Janet Mol

Instuderen Paasconcert: Mendelssohn en Brahms

dit jaar hebben we een paas concert in plaats van een passie concert. We voeren daar de hele cantate 'Wie der Hirsch schreit' van Mendelssohn uit en een stuk van het Requiem van Brahms

Dit jaar is het traditionele passie concert de zondag na pasen en wordt het dus een paas concert. Toch hebben we in het programma het eerste deel uit 'ein deutsches Requiem' van Johannes Brahms opgenomen. Daarnaast voeren we de gehele cantate 'wie der Hirsch schreit' van Felix Mendelssohn uit, waarvan het eerste deel overbekend is.

Daarnaast studeren we van dezelfde componist met het koor (a capella) nog het motet: 'Denn er hat seinen engeln befohlen' in. 

Uitvoering : Myra van der Jagt
Wanneer : iedere dinsdag vanaf 9 januari 2024
Code : E044
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt
Datum(s) : iedere dinsdag vanaf 9 januari 2024
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Kosten : €25,00 (inclusief bladmuziek)
Uitvoeringsdatum 1 : zondag 7 April 2024 in de Beatrixkerk
Repetitiedatum(s) : iedere dinsdag vanaf 9 januari 2024
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : generale moet nog worden gepland.
Extra info 2 : de concert zijn op zondag 7 April 2024 om 17.00 en 19.30 uur

Hartmut Rosa: Resonantie en Onbeschikbaarheid

Met deze begrippen én zijn nadenken over onze moderne tijd vol versnelling heeft Rosa (*1965) de laatste jaren naam gemaakt als breed gewaardeerde socioloog. Hij wordt wel eens ‘de goeroe van de onthaasting’ genoemd.

Toch gaat hij dieper en verder met zijn diagnose van onze dwangmatig hectische en turbulente tijd. Onze maakbaarheidsdrift frustreet ons verlangen naar ‘resonantie’ en vervreemd ons van de nodige ruimte om elkaar echt te ontmoeten in alle facetten van onze samenleving: politiek, economisch en ecologisch. 

Rosa wordt ook in onze kerken steeds meer ontdekt als verhelderende duider van onze leefsituatie met ideeën hoe we als kerken daarin (nog) van betekenis kunnen zijn. Laten we daar ook hier in Ede ons voordeel mee doen.

Het accent bij de eerste avond ligt op kennismaking van zijn werk en bij de tweede op het gesprek met elkaar. Als voorbereiding is zijn boek Onbeschikbaarheid (2022) van harte aanbevolen.

Inleider is dr.Rainer Wahl (em. predikant), theoloog 

 

Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Wanneer : Woensdag 10 en 17 januari 2024
Code : C045
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : Woensdag 10 en 17 januari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Maanwandelingen - een vierluik

uit het vierluik de 2e wandeling (zie 7 Oktober) : Donkere maan – winter. Los aanmelden kan.

Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Wanneer : za 13 januari 2024
Code : E046
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Datum(s) : za 13 januari 2024
Aanvangstijd : 14.00 uur
Kosten : €9,00
Contactpersoon : Harry Kroon en Agnes Pels
Volgeboekt

Autobiografisch schrijven.

Al schrijvend je levensloop op een creatieve manier onderzoeken, dat is autobiografisch schrijven. Elk leven is een verhaal waard. Wat je beleefde, hoe je handelde, verantwoording nam; het raakt aan zingeving. Vanuit het verleden, in de richting van de toekomst.

In een kleine groep ga je via korte, creatieve opdrachten schrijven over je eigen levensgebeurtenissen. Per keer is er een thema waar we over schrijven. Je schrijft steeds meerdere kleine stukjes per avond. Door de opbouw word je meegenomen in de stroom van het schrijven en zul je verrast zijn hoe vergeten gebeurtenissen weer boven komen. Zo ontdek je nieuwe dingen. Bij  elke opdracht heb je de vrijheid om een levensherinnering te kiezen die jou op dat moment aanspreekt.

Je schrijft in alle rust. Daarna delen we de verhalen door ze aan elkaar voor te lezen, vanuit de gedachte dat ieder mens iets te vertellen heeft en elk verhaal ertoe doet. In gelijkwaardigheid en alle vrijheid, dus alleen als je het wil. Plezier en veiligheid staan voorop.

Schrijfervaring is niet nodig. Iedereen kan meedoen! Als je al ervaring hebt kunnen de opdrachten je inspireren nieuwe wegen te verkennen. Je krijgt tips om, als je dat leuk vindt, thuis mee verder te gaan.

Uitvoering : Willy van Leeuwen-Morelissen - Biografisch coach
Wanneer : Maandag 15, 22 en 29 januari en 5, 12 en 19 februari 2024
Code : E047
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Willy van Leeuwen-Morelissen - Biografisch coach
Datum(s) : Maandag 15, 22 en 29 januari en 5, 12 en 19 februari 2024
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Bea Hugo-van Doorn
Volgeboekt

Workshop Schilderen nat in nat

Kennismaking met deze 'oude: schildertechniek. Makkelijk om in te stappen, dit slaagt altijd en je zult jezelf verbazen. Je schildert met natte verf op nat papier, laag over laag, nat in nat. Je laat je gevoel op z'n vrije loop en verbind je met de kleur van de verf.

Uitvoering : Aline van Willigen
Wanneer : Donderdag 18 januari 2024
Code : E048
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Aline van Willigen
Datum(s) : Donderdag 18 januari 2024
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Vrijeschool, Nachtegaallaan 49, Ede
Contactpersoon : Janet Mol
Extra info 1 : Neem een groot / plat dienblad mee. Zo kun je je werk gelijk mee naar huis nemen.

Theatervoorstelling: Adempauze

Achterdocht, wanhoop, woede en uiteindelijk: geweld. Vera probeert de gebeurtenissen te ontrafelen die hieraan vooraf gingen en hebben geleid tot de situatie waarvan zij nu het slachtoffer is. Waren er geheimen? Wat is waar? Wie kan zij vertrouwen?

In de 80 minuten durende theatervoorstelling ‘Adempauze’ kruipt Kirsten Benschop in de rol van hoofdpersoon Vera en neemt ook de rollen van Vera’s ouders en vriend Ramon voor haar rekening. 

Over de voorstelling

Deze spannende en indringende voorstelling ontvouwt zich aan de hand van een boekpresentatie van het autobiografische debuut Adempauze door hoofdpersoon Vera aan het grote publiek. Het boek grijpt terug op haar leven en laat zien waar zij nu, tien jaar later, staat. Thema’s als loyaliteit, angst, schuld, vrijheid, vertrouwen, liefde en vergeving worden in de voorstelling dichtbij gebracht. 

In Adempauze volgen we Vera als jongvolwassene: haar eerste vriendje, haar studententijd, de verslechterende relatie tussen haar ouders en dan die schokkende gebeurtenis. Vanaf dat moment staat haar leven en dat van haar ouders op z’n kop. Toch probeert Vera de draad van haar leven weer op te pakken, maar ze raakt steeds meer in de greep van ‘het waarom’ van die heftige gebeurtenis. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waren er geheimen? Wat als..? Wie kun je nog geloven? Wat is waar? Vragen die haar heen en weer slingeren tussen ratio en gevoel en haar niet meer loslaten. Vera’s leven zelf dreigt onder te sneeuwen door alle zorg en aandacht die haar ouders opeisen. Totdat zij op een dag Ramon ontmoet, op wie ze verliefd wordt. Ramon is een lichtpuntje in haar leven en biedt een prettig en liefdevol tegenwicht in de moeilijke situatie waarin ze zich bevindt. Maar in plaats van te delen wat haar ten diepste bezighoudt, probeert Vera, uit schaamte, angstvallig de gebeurtenissen voor hem verborgen te houden.  

Gaandeweg de voorstelling wordt het publiek meegezogen in de gebeurtenissen en de hersenspinsels die Vera heeft. De vragen van Vera worden ook de vragen van het publiek. Maar ook onderliggende  vraagstukken als: hoe je elkaar in relaties in de greep kunt houden; hoe je kunt opgaan in zorgen voor een ander ten koste van je eigen ontwikkeling; hoe moeilijk het kan zijn om te durven vertrouwen; dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal zitten; dat de scheidslijn tussen slachtoffer en dader flinterdun is; het komt allemaal aan bod in deze voorstelling. Adempauze, een adembenemend drama en thriller ineen; een reconstructievoorstelling waarin ook lichtheid niet ontbreekt.  

 

Over Kirsten Benschop 

Kirsten Benschop brengt inspiratietheater op het snijvlak van psychologie, filosofie en spiritualiteit. Voorstellingen over het leven zelf. Grote onderwerpen weet ze klein te maken en brengt ze voelbaar dichtbij. Met weinig middelen en met intens spel weet Kirsten een sfeer op te roepen die mensen raakt, inspireert en in beweging brengt. Naast voorstellingen geeft Kirsten ook workshops. Uitgebreide info zie de website: www.kirstenbenschop.nl 

Kirsten Benschop speelde eerder in de ontmoeting te Bennekom ‘Bronnen’ Concept en spel: Kirsten Benschop Speladvies: Margreet Blanken

Speelduur: 80 minuten met muziek

Uitvoering : Kirsten Benschop
Wanneer : 19 januari
Code : E049
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Kirsten Benschop
Datum(s) : 19 januari
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs ?
Kosten : Vrijwillige bijdrage achteraf
Contactpersoon : Arjen Mol

Over de samenhang van mens en muziek

Muziek treft de mens in zijn gevoel en geeft ook energie of rust. Hoe hangen de basiselementen van muziek en hoe hangen zij samen met de mens? Met muziekvoorbeelden wordt aandacht besteed aan melodie, harmonie, maat ritme en hun heilzame inwerking op de mens

Uitvoering : Jelle van der Schuit,werkt als muziektherapeut in Zoetermeer
Wanneer : maandag 22 januari 2024
Code : A050
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Jelle van der Schuit,werkt als muziektherapeut in Zoetermeer
Datum(s) : maandag 22 januari 2024
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Franciscuszaal Antoniuskerk, Stationsstraat 112, 6711 PZ Ede
Contactpersoon : Anneke Otten 06 24761257

Bijbels ABC

In het seizoen 2022-2023 hebben we in een leerhuisavond een begin gemaakt met het boek “Bijbels ABC” van de theoloog en predikant dr. K.H. Miskotte (1894-1976). Het was een begin dat vroeg om een vervolg.

Daarom wijden we ook komend seizoen een avond aan dit belangrijke werk, waarmee Miskotte de gemeente wilde toerusten tot een ‘betere weerstand’ (het boek verscheen in 1941). Het bijbelse spreken heeft een uiterst kritische en bevrijdende strekking, die helaas steeds weer bedolven raakt onder de algemene idee van de bijbel als religieus boek, dat zich steeds weer gebruiken laat voor menselijke ideologieën en religie. Door enkele fragmenten uit “Bijbels ABC” te lezen, willen we de bevrijdende en religie-kritische strekking van de Schrift op het spoor komen.

De avond wordt geleid door dr. Wouter Klouwen, predikant in Baarn. De theologie van Miskotte is voor hem een belangrijke inspiratiebron.

Uitvoering : ds. Wouter Klouwen
Wanneer : 24 januari 2024
Code : C051
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Wouter Klouwen
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : 24 januari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Bibliodrama, verhalen in beweging. Spelend luisteren naar Bijbelverhalen.

Bibliodrama is een methode om je eigen levensverhaal en het bijbelverhaal aan elkaar te spiegelen. We luisteren naar een bijbelgedeelte en zetten het verhaal interactief en spelenderwijs in beweging. We kiezen een rol en door inleving, uitbeelding, dialoog en uitwisseling maken we een verbinding tussen de personen in het verhaal en onze eigen levenservaringen.

Bibliodrama is meer dan het naspelen van een verhaal. Het gaat om de wisselwerking tussen de tekst en de eigen situatie en context. Een nagesprek is altijd onderdeel van de avond. Zo wil bibliodrama op creatieve en speelse wijze bijdragen aan zingeving en geloof in het persoonlijke leven en in de bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

U kunt alle avonden meedoen, maar ook één of een paar avonden uitkiezen.

ds Marcel Wielhouwer is predikant, en geestelijk verzorger bij Opella.

 

Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Wanneer : donderdag 25 januari 2024
Code : D052
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Datum(s) : donderdag 25 januari 2024
Aanvangstijd : 19.45 uur inloop, start om 20.00 uur tot 21.45 uur
Plaats : De Ontmoetingskerk,Zuilestein 1, 6714 CA Ede
Kosten : deelname is gratis
Contactpersoon : marcelwielhouwer@kpnmail.nl , tel.nr 0654633456
Extra info 1 : Makkelijk zittende kleding is aan te raden.
Extra info 2 : U kunt zich opgeven voor 1 van de avonden óf voor meerdere avonden. Zie daarvoor het verdere programma van Bespreek het Samen

Geloof en betekenis: in gesprek met Hannah Arendt

Hannah Arendt (1906-1975) is een van de bekendste westerse filosofen van de 20e eeuw. Zij werd vooral bekend door haar boek Eichmann in Jeruzalem waarin zij het handelen van de jodenvervolger Eichmann typeerde als een kwaad dat banaal is.

In de lezing gaat het niet daarover. De inleider staat vooral stil bij een boek uit 1958 dat ooit de Nederlandse titel kreeg De mens; bestaan en bestemming (The human condition). Dat boek wordt nog steeds gedrukt en gelezen. De volgende thema’s komen aan bod:

-het actieve leven en het beschouwende leven

-het onderscheid binnen het actieve leven tussen arbeid, werk en handelen

-de verschuiving naar arbeid 

-vergeving en christelijk geloof

-de betekenis van denken (onderdeel van het beschouwende leven)

Verrassend is de conclusie van Arendt dat het Eichmann ontbrak aan denken.  

Inleider is dr. Peter Blokhuis, hij studeerde filosofie aan de VU Amsterdam,en is betrokken bij de Stichting Christelijke Filosofie. 

 

Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Wanneer : woensdag 31 januari 2024
Code : C052.1
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Peter Blokhuis
Leiding : josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : woensdag 31 januari 2024
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Josien van de Beek
Volgeboekt

Winterwandeling

In deze winterwandeling lopen we een route van +/- 5 kilometer door het Sysseltse bos in Ede. Tijdens de wandeling sta je stil bij verschillende stadia in de navolging van Jezus, naar de analogie van stadia die een boom in de herfst/winter doorgaat. We lopen hier in vijf stappen bij langs, aan de hand van lezingen uit het Matteüsevangelie.

Tijdens de wandeling wordt de stilte gebruikt als middel om ‘aandachtig aanwezig te zijn in Gods aandachtige aanwezigheid’ (Jos Douma). In de stilte kunnen we ‘herkauwen’ op de lezingen en de betekenis voor ons eigen leven, waarmee ons gebed gevoed mag worden. Vijf stadia van navolging In het najaar doorloopt een boom verschillende stadia: - herfststormen (1) zorgen er (mede) voor dat bomen hun bladeren loslaten (2) - Vervolgens komt een boom in een periode van winterrust (3)  - Het vroege voorjaar en toenemende zonuren geven nieuwe hoop op herleving (4) - waardoor een boom zich weer klaar maakt voor een nieuw seizoen van bloei (5).

1. Matteüs 8:23-27: Stormen van kleingeloof; 2. Matteüs 10:38-39: Het afleggen van patronen van ons oude leven; 3. Matteüs 11:28-30: Het rusten en wortelen in Christus; 4. Matteüs 12:18-21: Nieuwe hoop door het vertrouwen in Hem; 5. Matteüs 16:24-28: Je kruis opnemen en je committeren aan de weg van navolging.  

Wie ben ik? Mijn naam is Arjen Stellingwerf, ik ben getrouwd en vader van drie kinderen. ‘Stille wateren hebben diepe gronden’ is een spreekwoord dat mij kenmerkt. Voordat ik spreek, denk ik graag eerst goed over dingen na. Diepgang is voor mij een belangrijke waarde en ik zoek regelmatig de stilte op. Ik heb Theologie gestudeerd, werkte voor het Leger des Heils en een aantal jaren als predikant. Momenteel heb ik een eigen onderneming (Stil Water), waarmee ik gelovigen wil helpen verstillen, verdiepen en verder kijken. Daarnaast ga ik als gastspreker geregeld voor en geef ik les bij een Bijbelcursus. Verder werk ik aan een promotieonderzoek naar de kerkvisie van vrijkerkelijke evangelische groepen die in de 19e eeuw in Nederland opkwamen. Practische informatie:

Locatie:  Het Sysseltse bos in Ede, verzamelpunt: parkeerplaats Noorderbos/Nieuwe Kazernelaan. Let op: dit is de parkeerplaats direct tegen de bosrand aan (tussen het fietspad en de ingang van het bos), niet te verwarren met de parkeerplaatsen van P-Veluwe Nieuwe Kazernelaan, die wat hogerop liggen. Lengte en duur: De winterwandeling is ongeveer 5 kilometer (over onverharde grond) en duurt +/- 1,5 uur. Meenemen Voor de wandeling zelf is het niet nodig om iets mee te nemen, maar het is wel goed om van tevoren even het weerbericht in de gaten te houden. Het is in ieder geval handig om de volgende dingen bij je te hebben: • Passende kleding: stevige schoenen en eventueel regenkleding. • Evt. een flesje water.

Uitvoering : Arjen Stellingwerf
Wanneer : zaterdag 3 februari 2024
Code : D053
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Arjen Stellingwerf
Datum(s) : zaterdag 3 februari 2024
Aanvangstijd : 08.30 uur tot 10.00 uur
Plaats : Het Sysseltse bos in Ede, verzamelpunt: parkeerplaats Noorderbos/Nieuwe Kazernelaan.
Contactpersoon : Harry Kroon en Agnes Pels
Website : https://www.google.nl/maps/place/Parkeerplaats+Noorderbos%2FNieuwe+Kazernelaan/@52.0342595,5.6803196,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47c7ad4046699749:0x825175b996281161!8m2!3d52.0342595!4d5.6803196!16s%2Fg%2F11b8_l0mxw

Meditatie op muziek

Tijdens dit meditatiemoment laten we ons leiden door de pianomuziek. We oefenen in het vinden van innerlijke rust om zo de muziek op ons in te laten werken.

Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Wanneer : Zondag 4 februari
Code : E054
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Andries Scherpenzeel en Erik Onnink
Datum(s) : Zondag 4 februari
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet Mol

Manuela Kalsky over het werk en leven van Karen Armstrong.

Dr. Manuela Kalsky is op 1 februari 2023 begonnen als bijzonder hoogleraar op de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties. Deze nieuwe bijzondere leerstoel bekleedt zij aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

Dr. Manuela Kalsky is theologe en bekleedde van 2012 tot 2022 de Edward Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij onder andere een NWO-onderzoeksprogramma naar ‘Meervoudige religiositeit in Nederland leidde. Als directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving gaf zij leiding aan multidisciplinaire onderzoeksprogramma’s op het snijvlak van religie en samenleving. In 2008 richtte zij in samenwerking met het Ministerie van VROM het inter-levensbeschouwelijke dialoogplatform nieuwwij op, dat zij als directeur tot 2017 leidde. Kalsky had leeropdrachten in Hamburg, Wenen, Hannover en Fribourg. Zij was jarenlang lid van het theologisch elftal van dagblad Trouw en is een graag geziene spreker in de media en op conferenties in binnen- en buitenland over actuele maatschappelijke vraagstukken in relatie tot zingeving en religie.

Uitvoering : dr. Manuela Kalski
Wanneer : Woensdag 7 februari 2024
Code : D055
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : dr. Manuela Kalski
Datum(s) : Woensdag 7 februari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Open Hof
Kosten : Er staat een mandje bij de uitgang
Contactpersoon : Harry Kroon. Arjen Threels is contactpersoon namens BhS
Volgeboekt

Biblioloog - een interactieve toegang tot Bijbelverhalen

In het wit tussen de regels van een Bijbelverhaal gaat soms een hele wereld schuil. Wat moet er bijvoorbeeld door de moeder van Mozes zijn heengegaan toen ze haar kindje in een biezenmandje op de Nijl zette? In een biblioloog proberen we die wereld op het spoor te komen, zodat de Bijbelverhalen nog meer gaan leven.

Misschien kent u het nog wel: bibliodrama. Door spelend in een Bijbelverhaal te duiken probeerden we de betekenis ervan voor ons leven op het spoor te komen. Een biblioloog beoogt hetzelfde, maar op een anderen manier. Niet spelend, maar luisterend en sprekend proberen we het wit tussen de regels van het Bijbelverhaal te lezen. Wel wordt iedereen gevraagd actief mee te denken.

Ik nodig u van harte uit op donderdag 8 en/of 22 februari 2024 eens een biblioloog te proberen. En ik weet eigenlijk wel zeker dat u verrast zult zijn door de kracht ervan.

U bent beide avond of 1 van de twee welkom. Maximaal 15 personen per avond.

Uitvoering : ds. Agnès Gilles
Wanneer : Donderdag 8 februari 2023
Code : B056
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Donderdag 8 februari 2023
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

De kerk in de eerste eeuwen: evangelie versus filosofie

ds. Gerben H. Westra is emerituspredikant in de PKN, Taborkerk

Uitvoering : ds. Gerben Westra
Wanneer : woensdag 14 en 21 februari 2024
Code : C057
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Gerben Westra
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : woensdag 14 en 21 februari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Rabbijn Ouaknin en de Tien Geboden

De rabbijn en filosoof Marc-Alain Ouaknin (1957) staat bekend om zijn even joodse als universele kijk op de Tien Geboden. De theologen Hendrie van Maanen en ds. Lieke van Zanden over de man die zich ‘Godzijdank een atheïstische rabbijn’ noemt.

Uitvoering : Hendrie van Maanen
Wanneer : 15 februari en 14 maart 2024
Code : D059
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Hendrie van Maanen
Datum(s) : 15 februari en 14 maart 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Gemeentecentrum Lutherse kerk, Maanderweg 27, Ede
Contactpersoon : Gerda van de Haar
Volgeboekt

Geweldloze communicatie

In deze workshop geweldloze communicatie richten we ons op ontwapenend en doeltreffend communiceren

Of we het ons nu bewust zijn of niet, de manier waarop we met anderen communiceren is vaak gewelddadiger dan we zelf beseffen. De uitdrukkingen die we gebruiken kunnen nodeloos beschuldigend zijn. Het kan ook anders, helder, direct en met aandacht voor zowel jezelf als de ander. In deze workshop richten we ons op ontwapenend en doeltreffend communiceren. Elementen die we behandelen zijn oordeelvrij waarnemen, het uiten van gevoelens, het uiten van behoeften, het doen van een verzoek en het kijken met mededogen. We gebruiken hiervoor eigen praktijksituaties en zullen samen oefenen.

Arjen Mol is professioneel ontwikkelingsgericht trainer en coach en tevens beoefenaar van de vechtkunst Aikido die uitgaat van de kracht van harmonie.

Uitvoering : Arjen Mol
Wanneer : Donderdag 15 februari
Code : A058
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Arjen Mol
Datum(s) : Donderdag 15 februari
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs

Samenkomsten in de 40-dagen tijd.

Het werkschritft van Franciscus van Assisi, waarin 7 levensthema's staan, volgen we. Teksten uit de traditie, uit de cultuur of op het snijvlak van beiden, een beeldmeditatie en ruimte voor eigen tekst of beeld.

Ik buig in liefde en dankbaarheid voor het mysterie en

ik open mijn hart vol mededogen voor al wat leeft.

Ik zie alle schepselen als mijn broeders en zusters

en ik draag ze zoals ik zelf gedragen zou willen worden.

In overgave vind ik vrede en ongewapend ga ik de weg.

Vrede wens ik vriend en vijand.

                                                    (uit: Het zevenvoudige pad van Franciscus van Assisi)

Zo begint het werkschrift “Weg van Leven”, een boekje waarin zeven levensthema’s besproken worden met als rode draad geloof – hoop – liefde.

We komen met max 8 deelnemers wekelijks bij elkaar in de veertigdagentijd en volgen dan een weekritme met teksten en oefeningen voor elke dag. Teksten uit de traditie, uit de cultuur of op het snijvlak van beiden, een beeldmeditatie en ruimte voor eigen tekst of beeld. Het werkschrift is bedoeld voor persoonlijk gebruik, maar 1 x per week kunnen we onze ervaringen delen en bespreken met elkaar.

In de Stille week sluiten we af met een Vesper.

Uitvoering : Tjalien Palma en Anny Gootjes
Wanneer : donderdag 15 februari t/m donderdag 21 maart 2024 (6x)
Code : D057.1
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Tjalien Palma en Anny Gootjes
Datum(s) : donderdag 15 februari t/m donderdag 21 maart 2024 (6x)
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : thuis bij Tjalien (nadere informatie volgt na inschrijving)
Contactpersoon : Anny Gootjes. Johan Walsweer is contactpersoon vanuit BhS
Extra info 1 : Vesper in de Stille Week

Biblioloog - een interactieve toegang tot Bijbelverhalen

In het wit tussen de regels van een Bijbelverhaal gaat soms een hele wereld schuil. Wat moet er bijvoorbeeld door de moeder van Mozes zijn heengegaan toen ze haar kindje in een biezenmandje op de Nijl zette? In een biblioloog proberen we die wereld op het spoor te komen, zodat de Bijbelverhalen nog meer gaan leven.

Misschien kent u het nog wel: bibliodrama. Door spelend in een Bijbelverhaal te duiken probeerden we de betekenis ervan voor ons leven op het spoor te komen. Een biblioloog beoogt hetzelfde, maar op een anderen manier. Niet spelend, maar luisterend en sprekend proberen we het wit tussen de regels van het Bijbelverhaal te lezen. Wel wordt iedereen gevraagd actief mee te denken.

Ik nodig u van harte uit op donderdag 8 en/of 22 februari 2024 eens een biblioloog te proberen. En ik weet eigenlijk wel zeker dat u verrast zult zijn door de kracht ervan.

U bent beide avond of 1 van de twee welkom. Maximaal 15 personen per avond.

Uitvoering : ds. Agnès Gilles
Wanneer : Donderdag 22 februari 2024
Code : B060
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : ds. Agnès Gilles
Datum(s) : Donderdag 22 februari 2024
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Petrus, de menselijke apostel

De man die zei Jezus tot in de dood te zullen volgen, die wilde dat Jezus niet alleen zijn voeten waste, maar zijn hele lichaam, die hem vervolgens drie maal verraadde. Petrus: die de eerste paus van Rome zou zijn geweest. Wat valt er van deze man te vertellen?

Al tijdens het leven van Jezus was Petrus als het ware de ‘voorzitter’ van de twaalf leerlingen. Hij was onstuimig, wilde Jezus in alle opzichten volgen, maar toen hij in het nauw gedreven werd zei hij: ‘Ik ken die man niet’. Zouden wij, gewone mensen, niet net zo laf zijn in een vergelijkbare situatie?

Lucas stelde zijn boek Handelingen zo samen dat Petrus ook die ‘voorzittersrol’ vervulde bij de christenen in Rome. En zo ging hij de traditie in als de eerste paus en kreeg hij als attribuut de sleutels van de hemelpoort in handen.

 

Kan er nog nagegaan worden hoe het historisch zit met deze mooie en o zo menselijke heldenfiguur? Ongetwijfeld niet, maar het is wel mogelijk om zoveel mogelijk informatie over hem te verzamelen. In elk geval staat ter discussie of hij inderdaad de eerste leider van de christenen in Rome is geweest. In bevindt zich zijn graf werkelijk onder de majestueuze Sint Pieter?

Hoe dan ook is Petrus een belangrijk persoon geweest in de eerste eeuw na Chr., die een niet te overschatte rol gespeeld heeft in het ontstaan van het christendom.

Reden genoeg dus om aan hem een studie en een avond te wijden om op die manier iets wijzer te worden over de heilige Petrus.

Uitvoering : drs. John Biermans
Wanneer : dinsdag 27 februari 2024
Code : B060.1
Categorie : Bijbel en geloof
Uitvoering : drs. John Biermans
Datum(s) : dinsdag 27 februari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : De Open Hof
Contactpersoon : Wouter Helmich

Gedichten van Bonhoeffer

"Samen Bonhoeffer lezen" We lezen een tekst van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) en spreken er met elkaar over.

De keuze is gevallen op enkele van zijn intrigerende gedichten die hij schreef in de gevangenis in Tegel. Het betreft: "Christen en heiden" (Bonhoeffers theologie in een notendop), "Stadia op weg naar de vrijheid" (Bonhoeffers theologische inzichten worden vertaald in woorden die ontroeren) en "Jona" (het woord van de profeet voor de kerk van nu.

 Bron: Dietrich Bonhoeffer, Verzet en Overgave, Ten Have.

Een kopie van de gedichten wordt uitgereikt   Inleider Aad van Tilburg, Ontwikkelingseconoom met langjarige interesse in het verband tussen de theologie en biografie van Dietrich Bonhoeffer. Actief lid van het Bonhoeffer Werkgezelschap NL.
Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Wanneer : 28 februari 2024
Code : C061
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Aad van Tilburg
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : 28 februari 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Socratisch Gesprek workshop serie

In deze serie workshops zult u - onder leiding van Martijn Boerkamp - met een kleine groep leren hoe u een Socratisch Gesprek voert over het thema Vriendschap.

Socrates, de oud-Griekse filosoof, voerde bijzondere, intense gesprekken met zijn collega's en studenten. Hij gebruikte daarbij een gesprekstechniek die wereldberoemd is geworden om de diepgang, intensiteit en kwaliteit van het gesprek, en de mogelijkheid tot visievorming te komen. 

In deze serie workshops zal Martijn Boerkamp de techniek met u oefenen en gaat u met een kleine groep spreken rondom het thema Vriendschap. 

De workshops vinden plaats in het voorjaar, op een reeks woensdagavonden met telkens een week ertussen. 

Uitvoering : Martijn Boerkamp
Wanneer : 3 x woensdagavond: 28 februari, 13 maart en 27 maart 2024
Code : A062
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Martijn Boerkamp
Datum(s) : 3 x woensdagavond: 28 februari, 13 maart en 27 maart 2024
Aanvangstijd : Van 19.30 tot 22.00 uur
Plaats : Open Hof
Kosten : geen
Contactpersoon : Anneloes Fickweiler
Extra info 1 : Er zal voor koffie en thee gezorgd worden.
Geannuleerd

Rouw en verlies

Gedurende drie middagen praten we met elkaar over de impact die het verlies of het gemis op je heeft en delen onze verhalen.

Rouwen zou je kunnen omschrijven als het verwerken van een groot verlies of gemis. Bij een groot verlies kun je denken aan het overlijden van een geliefde, maar je kunt ook rouwen omdat bijvoorbeeld je relatie is verbroken of wanneer blijkt dat je geen kinderen kunt krijgen. Gedurende drie middagen praten we met elkaar over de impact die het verlies of het gemis op je heeft. Met daarbij vragen als: Hoe gaat een ander daar mee om? Loopt hij/zij tegen hetzelfde onbegrip aan als ik? Veel persoonlijk gesprek, met af en toe een klein vleugje 'theorie'. 

Uitvoering : ds. Jan Peter Prenger
Wanneer : 3 dinsdagmiddagen: 5, 12 en 19 maart
Code : D063
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Jan Peter Prenger
Datum(s) : 3 dinsdagmiddagen: 5, 12 en 19 maart
Aanvangstijd : 15:00-17:00 uur
Plaats : Kerkelijk Centrum Emmaüs
Contactpersoon : Janet en Arjen Mol

Boekbespreking 'Koester je hart' van Mirjam v/d Vegt

Koester je hart is een handzaam boekje met 40 aanwijzingen voor het creëren van meer rust in jouw dagelijks leven. Het is belangrijk om meer stilte en rustmomenten te creëren waar je woont en werkt. In ons vaak roerige leven komt rust niet vanzelf. Wanneer je behoefte hebt aan meer rust in je leven zal je hier bewust meer tijd voor moeten vrijmaken. Rust zit namelijk in jezelf.

Uitvoering : Agnes Pels
Wanneer : Woensdag 6 maart 2024
Code : D065
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Agnes Pels
Datum(s) : Woensdag 6 maart 2024
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk, Beatrixlaan 54 in Ede
Contactpersoon : Agnes Pels - 06 489 02 880

Oorlog en Vrede

Oorlog en Vrede. Kerkelijk denken over pacifisme en/of een rechtvaardige oorlog. In het spoor van Augustinus en Karl Barth

Opnieuw is er oorlog in Europa. We waren op de één of andere manier misschien in Nederland wel zo aan vrede gewend geraakt, dat plotseling sluimerende vragen rondom bewapening, morele vorming van soldaten, (oorlogs-)vluchtelingen een nieuwe urgentie hebben. 

Zoals de Nederlandse politiek veertig jaar bezuinigde op defensie, maar vier dagen na de Russische invasie in Oekraïne 5 miljard extra beschikbaar stelde voor defensie.

Wat kunnen we vanuit het evangelie zeggen over oorlog en vrede? In verleden en heden zijn er felle voor- en tegenstanders van pacifisme en/of een rechtvaardige oorlog te vinden.

We leggen ons oor te luisteren bij twee kerkvaders: Aurelius Augustinus die leefde in de vijfde eeuw  na Christus en die schreef over de val van Rome. En Karl Barth die leefde in de twintigste eeuw en één van de leiders van de Bekennende Kirche in Duitsland werd. 

Samen met enkele hedendaagse stemmen als Hauerwas, Wells en O'Donovan vinden we hopelijk zo in gesprek een spoor inzake vragen van oorlog vrede vandaag. 

Bronnen:

Aurelius Augustinus; de stad van God

Karl Barth; over oorlog en vrede

 

Inleider: dr. Peter Verbaan (Systematisch theoloog en predikant van de Nieuwe Kerk te Ede)

 

 

Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Wanneer : 6 maart 2024
Code : C064
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : ds. Peter Verbaan
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : 6 maart 2024
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : De Rank, zijzaal Nieuwe Kerk

'Om leven dat doorgaat' - Liederen en gedichten van Huub Oosterhuis

Wie loopt niet met een door de op eerste paasdag overleden dichter en theoloog geschreven lied in zijn hart? En wat kun je heerlijk verwijlen bij zinnen die er woord voor woord toe doen. – een avond met en over zijn werk! -

In zijn gedachten, gedichten en vertalingen in nieuwe bewoordingen ging Oosterhuis altijd terùg naar de bron en oorspronkelijke inspiratie. Dat daardoor, ook na zijn zich toevertrouwen aan de dood, zijn teksten getuige blijven van leven dat dóórgaat wordt door velen gedeeld. We staan stil bij enkele teksten en bespreken samen hoe ze bij ons resoneren…

Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen
Wanneer : donderdag 7 maart 2024
Code : D066
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds. Caroline Oosterveen
Datum(s) : donderdag 7 maart 2024
Aanvangstijd : 20:00 uur
Plaats : Oranjekerk, Oranjestraat 31 in Lunteren
Contactpersoon : Mariëlle Tempelman - 06 2158 2324

Emmanuel Levinas

De filosofie van de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) gaat niet uit van het denkende ik, maar cirkelt om het geheim van de relatie met de ander. De ander is voor het ik nooit helemaal doorzichtig, hij of zij blijft een raadsel dat in alle nabijheid ook aan het ik ontsnapt en transcendent blijft.

Het menselijk bestaan is alleen te begrijpen vanuit deze relatie tot de ander, en daardoor in feite ook niet te begrijpen. Hoe hangen mensbeeld en mystiek bij Levinas samen, en hoe beïnvloedt dit Levinas’ visie op de communicatie tussen mensen? En waarom is het geen ramp als we elkaar ‘uiteindelijk’ altijd misverstaan?nbsp; Over deze en dergelijke vragen gaat de lezing op 13 maart 2024, die gebaseerd is op het boek dat ik in 2019 over Levinas publiceerde : Van zichzelf bevrijd, Levinas over transcendentie en nabijheid ( Sjibbolet, Amsterdam). 

Dr. Renée van Riessen (emeritus) was universitair docent filosofie en godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen). Van 2011 tot 2020 was zij bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden vanwege de Stichting voor Christelijke Filosofie. Ook publiceerde zij enkele poëziebundels.

Uitvoering : dr. Renée van Riessen
Wanneer : 13 maart 2024
Code : C067
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Renée van Riessen
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : 13 maart 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Maanwandelingen - een vierluik

Dit is uit de cyclus de 3e wandeling: Eerste kwartier – lente. (informatie zie 7 oktober) Los aanmelden kan

Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Wanneer : za 16 maart 2024
Code : E068
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Datum(s) : za 16 maart 2024
Aanvangstijd : 14.00 uur
Kosten : €9,00
Contactpersoon : Harry Kroon en Agnes Pels

Golgotha van Frank Martin

Golgotha van Frank Martin (1890-1974) : luisteren, mediteren, uitwisselen.

In het voorjaar van 1945 (!) bekeek Martin de ets van Rembrandt ‘De drie kruisen’ en raakte hem diep. Hier moest een muzikale verwerking van komen, geconcentreerd en diepgaand. Het werd een oratorium over het lijden, sterven én opstaan van Jezus, de Christus van de wereld. Martin gebruikt voor het commentaar en reflectie op het lijdensverhaal geen koralen zoals Bach, maar meditaties van Augustinus. Daarmee gaf hij zijn werk een oecumenisch karakter én nodigde de luisteraars uit om al horende, mediterende hun eigen les te trekken afgezien van kerkelijk-dogmatische inkadering.

Graag wil ik u uitnodigen om in die zin bewogen en opmerkzaam met Martin en Rembrandt mee op weg naar Pasen te gaan.

N.a.v. het 50e sterfjaar van Frank Martin wordt o.a. Golgotha uitgevoerd op Goede Vrijdag in Utrecht–TivoliVredenburg o.l.v. Stephan Zilias.

Inleider is dr. Rainer Wahl (em. predikant), theoloog en amateurmusicus.  

Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Wanneer : Woensdag 20 en 27 maart 2024
Code : C069
Categorie : Leerhuis
Uitvoering : dr. Rainer Wahl
Leiding : Josien van de Beek 06-40747939
Datum(s) : Woensdag 20 en 27 maart 2024
Aanvangstijd : 20.00 uur
Plaats : Beatrixkerk

Bibliodrama, verhalen in beweging. Spelend luisteren naar Bijbelverhalen.

Bibliodrama is een methode om je eigen levensverhaal en het bijbelverhaal aan elkaar te spiegelen. We luisteren naar een bijbelgedeelte en zetten het verhaal interactief en spelenderwijs in beweging. We kiezen een rol en door inleving, uitbeelding, dialoog en uitwisseling maken we een verbinding tussen de personen in het verhaal en onze eigen levenservaringen.

Bibliodrama is meer dan het naspelen van een verhaal. Het gaat om de wisselwerking tussen de tekst en de eigen situatie en context. Een nagesprek is altijd onderdeel van de avond. Zo wil bibliodrama op creatieve en speelse wijze bijdragen aan zingeving en geloof in het persoonlijke leven en in de bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

U kunt alle avonden meedoen, maar ook één of een paar avonden uitkiezen.

ds Marcel Wielhouwer is predikant, en geestelijk verzorger bij Opella.

 

Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Wanneer : donderdag 21 maart 2024
Code : D070
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : ds Marcel Wielhouwer
Datum(s) : donderdag 21 maart 2024
Aanvangstijd : 19.45 uur inloop, start om 20.00 uur tot 21.45 uur
Plaats : De Ontmoetingskerk,Zuilestein 1, 6714 CA Ede
Kosten : deelname is gratis
Contactpersoon : marcelwielhouwer@kpnmail.nl , tel.nr 0654633456
Extra info 1 : Makkelijk zittende kleding is aan te raden.
Extra info 2 : U kunt zich opgeven voor 1 van de avonden óf voor meerdere avonden. Zie daarvoor het verdere programma van Bespreek het Samen
Volgeboekt

3 delige workshop Intuïtieve Ontwikkeling

In deze 3-delige workshop Intuïtieve Ontwikkeling maken we op een positieve, zachte en vriendelijke manier kennis met jouw authentieke zelf.

Door meer vanuit je authentieke zelf te leven zorgt voor meer rust, een betere balans in privé en werk en het stimuleert jouw eigen, innerlijke wijsheid. Het laat je het verschil ervaren tussen hoofd- en hartzaken, je leert meer leven in het hier en nu waardoor je nog meer vertrouwen krijgt in eigen kunnen. Jij bent immers de regisseur van jouw eigen leven en wat jij op een positieve manier uitstraalt, komt naar je toe in positieve zin.

Ik  maak bij deze workshop gebruik van verschillende technieken waaronder meditatie, eenvoudige yoga oefeningen, mindfulness en inspirerende en creatieve opdrachten.

Je leert jezelf tijdens deze workshop nog beter kennen, wat zorgt voor meer rust, een betere balans en meer zelfvertrouwen. Daarnaast geeft deze workshop je handvatten voor het aanspreken van jouw innerlijke wijsheid wanneer jij dit nodig hebt. 

Wie ben ik? Agnes Pels - Mindfulness Trainer, Life Coach en Reflexzone Therapeut

Laat je verrassen!

Uitvoering : Agnes Pels
Wanneer : Woensdag 3 april, 10 april en 17 april
Code : E071
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Agnes Pels
Datum(s) : Woensdag 3 april, 10 april en 17 april
Aanvangstijd : 19.30 uur
Plaats : Beatrixkerk - Beatrixlaan 54 in Ede
Uitvoeringsdatum 1 : 3 april 2024
Uitvoeringsdatum 2 : 10 april 2024
Uitvoeringsdatum 3 : 17 april 2024
Contactpersoon : Agnes Pels - 06 489 02 880

Paasconcert

dit jaar een Paasconcert in plaats van een Passie concert. We voeren de hele cantate 'Wie der Hirsch schreit' van Mendelssohn uit en een stuk van het Requiem van Brahms.

Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Wanneer : Zondag 7 april 2024 om 17:00 uur
Code : E072
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Datum(s) : Zondag 7 april 2024 om 17:00 uur
Aanvangstijd : 17:00 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang

Paasconcert

dit jaar hebben we een Paas concert in plaats van een Passie concert. We voeren de hele cantate 'Wie der Hirsch schreit' van Mendelssohn uit en een stuk van het Requiem van Brahms.

Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Wanneer : Zondag 7 april 2024 om 19:30 uur
Code : E073
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Myra van der Jagt en Arjen Threels
Datum(s) : Zondag 7 april 2024 om 19:30 uur
Aanvangstijd : 19:30 uur
Plaats : Beatrixkerk
Contactpersoon : Arjen Threels
Extra info 1 : Collecte bij de uitgang
Volgeboekt

Bezoek de Binnenveldse Hooilanden

De Binnenveldse Hooilanden is een uniek natuurgebied even ten zuiden van Ede. Uniek door de mooie natuur en ook uniek door de manier waarop het is ontstaan. Boeren, burgers en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijk de grond aangekocht. De gids Arjen Threels kan er alles over vertellen.

Uitvoering : Arjen Threels
Wanneer : Zaterdag 13 april
Code : A074
Categorie : Samenleving
Uitvoering : Arjen Threels
Datum(s) : Zaterdag 13 april
Aanvangstijd : 9:00 uur
Plaats : Boerderij De Hooilanden, Slagsteeg, Bennekom
Extra info 1 : Neem een verrekijker mee als je die hebt, warme kleding en goede schoenen

Beelden in christelijke kerken

Aan de hand van prachtig beeldmateriaal zien we hoe wezenlijk beelden zijn in de kerk. Met een grote rol voor iconen.

Uitvoering : Anke van Manen, Bea de Boer, Martijn ten Ham en Helena Nieminen
Wanneer : zaterdag 13 april 2024
Code : E075
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Anke van Manen, Bea de Boer, Martijn ten Ham en Helena Nieminen
Leiding : Anke van Manen
Datum(s) : zaterdag 13 april 2024
Aanvangstijd : 10:00 uur
Plaats : Lutherse kerk, Beukenlaan 12, Ede
Contactpersoon : gerdavandehaar@gmail.com
Volgeboekt

Kloosterweekend bij de Franciscanen/Clarissen

Wie gaat er mee met een retraite weekend naar de Franciscanen en Clarissen in Megen om je te bezinnen.

Graag willen we in dit weekend met een groep van mannen en vrouwen te gast te zijn bij de Franciscanen en Clarissen in het idyllische plaatsje Megen. Daarbij lijkt ons aardig als de mannen naar de broeders Franciscanen gaan en de vrouwen naar de zusters Clarissen. We kunnen elkaar een paar keer ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. In dit weekend kun je loskomen uit je dagelijks leven en je bezinnen op wat je bezig houdt. We maken een programma om daar richtring aan te geven en dat te begeleiden.

Het is niet helemaal zeker of we bij de Clarissen terecht kunnen (er staat een verbouwing op stapel) In dat geval gaan we alleen naar de Franciscanen en zal het aantal deelnemers beperkter zijn.

Uitvoering : Arjen Threels, Wouter Helmich, Mariëlle Tempelman & ds. Agnès Gilles
Wanneer : vr 24 t/m zo 26 mei 2024
Code : D076
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Arjen Threels, Wouter Helmich, Mariëlle Tempelman & ds. Agnès Gilles
Leiding : Franciscanen en Clarissen in Megen
Datum(s) : vr 24 t/m zo 26 mei 2024
Aanvangstijd : 17.00 uur
Plaats : Franciscanen klooster Megen
Kosten : ongeveer € 90,-
Contactpersoon : Arjen Threels en Mariëlle Tempelman
Extra info 1 : Arjen Threels & Wouter Helmich begeleiden de groep bij de Franciscanen
Extra info 2 : ds. Agnès Gilles & Mariëlle Tempelman begeleiden de groep bij de Clarissen

Maanwandelingen - een vierluik

dit is uit het vierluik de 4e wandeling (informatie zie 7 oktober): Volle maan – zomer. Los aanmelden kan.

Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Wanneer : zaterdag 25 mei 2024
Code : E077
Categorie : Spiritualiteit en kunsten
Uitvoering : Babette Weel-Engelgeer
Datum(s) : zaterdag 25 mei 2024
Aanvangstijd : 14.00 uur
Kosten : €9,00
Contactpersoon : Harry Kroon en Agnes Pels

Stiltewandeling

We lopen samen zonder te spreken, om zo alle aandacht te richten op wat zich aandient in de natuur om ons heen of in onszelf. Op een aantal punten staan we ook letterlijk even stil en wordt een tekst voorgelezen of is er een individueel meditatiemoment. Zo kan het stil worden in ons zelf, een verrijkende ervaring...

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat grotendeels over onverharde paden. Wie dat wil kan na afloop nog wat drinken en/of napraten.

Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Wanneer : zondag 2 juni 2024
Code : D078
Categorie : Geloof en leven
Uitvoering : Truus van Otterloo en Jetty van den Berg
Datum(s) : zondag 2 juni 2024
Aanvangstijd : 19.00 uur, verzamelen tussen 18.45 en 19.00 uur
Plaats : parkeerplaats bij de schaapskooi tegenover juffrouw Tok
Contactpersoon : Jetty van den Berg (telefoon 0318 635045) Agnes Pels is contactpersoon vanuit BhS

Jongerenreis naar Taizé

Bij Taizé (Frankrijk) ligt een bijzonder oecomenisch klooster. Jongeren uit de hele wereld komen hier om een week mee te doen met de vieringen en activiteiten van de Taizégemeenschap. Ga je mee?

Ga mee naar Taizé! Jongerenreis in juli 2024

Wat is Taizé? 

Taizé is de naam van een klein Frans dorpje, waar sinds de Tweede Wereldoorlog een oecomenische kloostergemeenschap van inmiddels meer dan 100 broeders woont. Door het hele jaar komen er groepen jongeren om een week of langer mee te doen met de vieringen en activiteiten van de Taizégemeenschap. Mensen die een week in Taizé geweest zijn, vinden het bijna altijd een heel bijzondere ervaring in hun leven.

Wat doe je in Taizé? 

Je ontmoet veel jongeren uit verschillende landen. Je maakt dagelijks drie Taizévieringen mee die ongeveer een half uur duren en deze zijn niet te vergelijken met een Nederlandse kerkdienst; zingen/muziek en een moment van stilte zijn de belangrijkste elementen.

Een Nederlandse broeder verzorgt een korte inleiding over een bijbeltekst. In groepjes ga je aansluitend in gesprek over de tekst of over allerlei andere dingen waar je het met jongeren uit andere landen over zou willen hebben. ‘s Middags help je mee met een kleine praktische taak / dat kan zijn:  werken in de keuken, afwassen, mensen ontvangen, schoonmaken, eten uitdelen, werken in “Ojac”. Dit is gemiddeld een half uur van je dag. Na de avondviering is er vrije tijd en kun je wat drinken, kletsen en/of feesten in het café ‘Ojac’, waar het altijd heel gezellig is.

Wie komen er in Taizé? 

De jongeren, die naar Taizé komen, zijn heel verschillend: sommigen zijn helemaal niet gelovig, de meeste zijn ‘zoekers’ en weten het allemaal zo net nog niet. Je hoeft dus niet heel gelovig te zijn, of een trouwe kerkbezoeker te zijn om deze reis tot een waardevolle, leuke en gezellige belevenis te maken. 

  • Minimale leeftijd voor deelname is 18, maximale leeftijd voor deelname is 29 jaar.
  • Het is de bedoeling dat we vertrekken op zondag 7 juli en de terugkomst is zondag 14 juli 2024. 
  • De kosten zijn ongeveer €110,- en daar komen de reiskosten nog bij.

Een week in Taizé betekent:

Jongeren uit heel Europa leren kennen; - ontdekken wat geloof voor je betekent; - even een stapje terug uit je drukke leven; - drie keer per dag naar de kerk (en ja, na een week wil je niet meer anders). We kunnen deze week zomaar met tussen de 2000 en 3000 jongeren zijn.

Wil je de sfeer proeven? Bekijk dan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=_4hyZV_abf0

Informatiebijeenkomst:

Zondagavond 11 febuari, 20.00 uur in de Beatrixkerk.

Op deze avond krijg je informatie over Taizé, over de reis die we willen maken en kun je kennismaken met andere belangstellenden. Als je op deze avond komt, verplicht je je nog tot niets. Jan-Peter Prenger en Ineke Bogaart zullen deze avond begeleiden, hopelijk  zijn er ook jongeren bij die al eerder met ons, of met anderen, mee zijn geweest naar Taizé. Voorafgaand aan deze bijeenkomst is er een Taizéviering in deze kerk (19.00 uur),

 
Uitvoering : Ineke Bogaart en ?
Wanneer : Zondag 7 juli tot zondag 14 juli, Info-avond zondag 11 februari 20:00 uur, Beatrixkerk
Code : J079
Categorie : Jongeren
Uitvoering : Ineke Bogaart en ?
Datum(s) : Zondag 7 juli tot zondag 14 juli, Info-avond zondag 11 februari 20:00 uur, Beatrixkerk
Plaats : Taizé
Kosten : Ca. €110,- plus reiskosten
Uitvoeringsdatum 1 : Informatiebijeenkomst Zondagavond 11 februari 20:00 uur Beatrixkerk
Contactpersoon : Ineke Bogaart